Geen heerlijk avondje

24-11-2014 09:01

Door Hasko van Dalen

Een nodeloos spannende wedstrijd tegen FC Dordrecht (2-0) roept bij Hasko van Dalen herinneringen op aan een andere Feyenoord-FC Dordrecht: ‘Wat me toen het meest opviel, waren de lege tribunes.’ Lees Hasko’s gedetailleerde verslag!

 

De dag voor de Rijmondderby tegen FC Dordrecht ontving ik de gebruikelijke Wedstrijdnieuwsbrief van Feyenoord in mijn mailbox. Zoals altijd stond er een voorbeschouwing op het duel in. Daarin waarschuwde trainer Fred Rutten dat het bezoek van de hekkensluiter van de Eredivisie zeker geen garantie op een eenvoudige avond zou zijn. Het zou niet zomaar een walk-over worden. De fans dachten daar heel anders op. Die rekenden op een heerlijk avondje, met veel doelpunten. Ze ontrolden een groot spandoek waarop te zien was hoe de Feyenoord buldoggen de Schapenkoppen zouden verscheuren.

 

Peter versus Ben

Ben Wijnstekers voorspelde in het Wedstrijdmagazine dat het 4-0 zou worden. Peter Houtman hield het op 3-0. Bij elke thuiswedstrijd staat hun prognose in dit blaadje. Het is een soort onderlinge competitie. Wie de winnaar goed voorspelt krijgt 4 punten, een goed voorspelde uitslag levert 10 punten op en een juist voorspeld doelpuntenverschil 6 punten. Hoe vaak beide oud-spelers er tot nu toe naast zaten blijkt uit hun magere scores. Peter Houtman scoorde 34 punten, Ben Wijnstekers bleef steken op 22. Ook zaterdag zaten ze er dus naast. Ik ook trouwens, want ik rekende op minimaal 3-0. Die score was vorig seizoen de eindstand in wedstrijd voor de KNVB beker. Alleen mijn buurman in Vak V hield het op een magere 2-1 winst, na een 0-1 achterstand bij rust. Volgens hem werd het een moeilijk avondje. Hij kreeg helaas gelijk. Het werd geen heerlijk avondje voor het legioen.

 

Gezeik rond Kâzim zat...

Feyenoord begon wel goed. Dordrecht werd vanaf het eerste fluitsignaal onder druk gezet. Het werd een avond lang eenrichtingsverkeer. Een goal leek niet lang uit te kunnen blijven tegen de meest gepasseerde verdediging van de Eredivisie. Helaas bleek ook weer eens waarom wij een van de ploegen zijn met de minste goals in de Eredivisie. Ondanks het enorme veldoverwicht bleef het aantal kansen beperkt en ging er van de voorhoede nauwelijks dreiging uit. In Vak V leidde dat tot heftige discussies over onze spits. We blijken inmiddels verdeeld in twee kampen. Een deel van de supporters is het gezeik over Kâzım-Richards zat. Zij wijzen erop dat dat hij zich uit de naad werkt, vaak aanspeelbaar is en soms mooie ballen klaar legt voor anderen. Een ander deel vindt dat je een spits mag afrekenen op de kansen die hij creëert en de goals die hij scoort. Als we Martin van Geel mogen geloven, gaat deze discussie tot het einde van seizoen duren. In de winterstop komt er geen echte spits bij. 

 

Lege tribunes in 1995

De 0-0 ruststand was trouwens niet echt verontrustend, al trakteerde het legioen de spelers op een heus fluitconcert. Tijdens de wedstrijd om de KNVB beker hadden we het in de eerste helft ook moeilijk tegen Dordrecht. Uiteindelijk wonnen we met duidelijke cijfers. Bevreesd voor een nederlaag was ik ook nu niet. Dordrecht kreeg geen kans van onze achterhoede en won nog nooit in De Kuip. Voorzover ik mij kan herinneren hebben we het ooit maar een keer moeilijk tegen ze gehad. Dat was op 15 januari 1995, de eerste wedstrijd na de winterstop tegen toen nog Dordrecht’90. In die partij kwamen we in de stromende regen op een 0-1 achterstand, maar de ruststand was heel comfortabel, namelijk 4-1. Uiteindelijk werd het nog een hachelijke 5-4 zege. Ik was er die dag bij, maar kon het me pas weer herinneren toen ik de TV beelden zag. Wat mij daarbij het meest opviel, waren de lege tribunes. Deze zaterdagavond was dat wel anders. De Kuip zat weer bomvol. Uiteindelijk gingen die 46.000 toeschouwers opgelucht naar huis. Al kon de thuisclub pas scoren toen de Dordtenaren na een discutabele rode kaart met tien man kwamen te staan.

 

De drie punten zijn in ieder geval binnen en daar gaat het om.

 

Afbeelding / feyenoord.netwerk.to

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel