Gedoe rond Europa League haalt glans af van sterke seizoensstart

12-9-2016 11:47

Door Hasko van Dalen

‘Ik ga me spiegelen aan het optimisme van Vak V’  

Sportief gaat het Feyenoord voor de wind. De eerste vijf competitiewedstrijden werden gewonnen en de ploeg gaat komende zondag als koploper naar PSV. Bestuurlijk loopt het beduidend minder. De gemeente ergert zich aan de slechte communicatie en de supporters zijn woest over de gang van zaken rond de Europa League wedstrijden.

Afgelopen zondag was ik een van de weinige supporters op Vak V die twijfelden aan een goede afloop van de wedstrijd tegen ADO Den Haag. In de eerste helft had de ploeg van Giovanni van Bronckhorst de Hagenaars weggespeeld. De ruststand had veel hoger moeten zijn dan de 2-0, die op het scorebord stond. Na de pauze schoot men ook flitsend uit de startblokken, maar toen doelpunten uitbleven zakte het spelpeil naar een bedenkelijk niveau. De aansluitingstreffer hing een half uur lang in de lucht. Dus zuchtte, steunde en mopperde ik. Toen de Haagse goal alsnog viel, vreesde ik allerlei doemscenario’s. Het zou niet voor het eerst zijn dat Feyenoord een met goed voetbal verkregen voorsprong door nonchalance uit handen gaf. Om mij heen twijfelde gek genoeg niemand eraan dat we de winst zouden vasthouden.

Prima seizoensstart

Wat dat betreft heerst er opeens een andere stemming in De Kuip, en zeker op Vak V. Er is een rotsvast vertrouwen in de strijdkracht van de ploeg. Dat komt door de uitstekende seizoensstart. Vijf wedstrijden gespeeld, 15 punten een positief doelsaldo van 15 voor en maar twee tegen. Volgens het bedrijf Opta Sports, dat allerlei sportstatistieken bijhoudt, is het zelfs de beste seizoenstart sinds het seizoen 1969-1970. De eerste wedstrijd tegen FC Groningen was voortreffelijk en waste de teleurstelling over het verlies van de Johan Cruyff- schaal weg. Nou weten de vaste supporters op Vak V al jarenlang dat één goede wedstrijd niets zegt over de rest van de competitie. Normaal gesproken dekken we ons altijd weer in tegen mogelijke teleurstellingen, maar dit seizoen lijkt alles anders. Opeens blijven de trouwe supporters erin geloven dat de ploeg zich wekelijks naar winst kan knokken, zelfs als men even niet goed speelt. Alleen ikzelf ben, als een van de weinigen, zover nog niet. Het ontlokte aan een man voor mij de vraag of ik wel genoten had.

Spiegelen aan optimisme

Nou, genoten heb ik zeker. Dat half uurtje in de zenuwen zitten woog niet op tegen de vreugde van de overwinning en het goede voetbal in de eerste helft. Bovendien was er de schitterende actie van de ADO-supporters, die in de twaalfde minuut allerlei knuffels gooiden in het vak waarin de patiëntjes van het Sophiakinderziekenhuis zaten. Het gekke is dat het nu al de derde thuiswedstrijd op rij is, waarin ik vrees voor een slechte afloop. Tegen FC Twente lag het baltempo veel te laag en bleef het zolang 1-0 dat de gelijkmaker elk moment kon vallen. Pas nadat onze nieuwe spits Nicolai Jørgensen tien minuten voor tijd de 2-0 maakte, viel er een last van mijn schouders. In de stadsderby tegen Excelsior kwamen we zelfs op achterstand, voordat we erin slaagden de wedstrijd te laten kantelen. Misschien moet ik toch ook maar eens meer ontspannen gaan zitten en mij spiegelen aan het optimisme van Vak V. Onomstotelijk feit is namelijk wel dat we volgende week naar Eindhoven gaan om als koploper tegen PSV te spelen.

Europa League ellende

Voordat het zover is, speelt Feyenoord echter eerst nog thuis voor de Europa League tegen Manchester United. Om die wedstrijd is heel wat te doen. Het begon met de aankondiging dat de capaciteit in De Kuip beperkt wordt tot 26.000 toeschouwers. Daarmee is de unieke Europacupsfeer in De Kuip de nek omgedraaid. De manier waarop dit wereldkundig werd gemaakt, droeg bovendien niet bij aan meer begrip voor die maatregel. Zelfs de gemeente was boos, omdat men niet tijdig was geïnformeerd. Het verweer van Raymond Salomon, communicatiemanager van Feyenoord, dat het al tijdens de nieuwsjaartoespraak was aangekondigd, toonde aan dat men in het Maasgebouw inderdaad weinig verstand heeft van goed communiceren. Vervolgens ging het rond de kaartverkoop ook nog eens helemaal mis. De verantwoordelijkheid daarvoor legde de club volledig bij ticketbureau Eventim. Veel supporters geloofden daar geen klap van. Dat is tekenend voor het probleem waarmee de club worstelt. Volgens sommige media leven bestuur en supporters inmiddels op voet van oorlog met elkaar. Waar de club de supporters verwijt dat men allerlei dingen op het veld gooit, vuurwerk afsteekt en de trappen bezet houdt, wijzen de supporters op de boetes die de UEFA oplegt wegens gebrekkige organisatie. Geen van beide partijen lijkt bereid om echt de hand in eigen boezem te steken. Het maakt de wedstrijd van komende donderdag extra beladen.

Ik kijk er reikhalzend naar uit en ik ga er zeker van genieten. Zelfs als we er dit keer niet in slagen om ons naar een overwinning te knokken. 

Afbeelding / Hasko van Dalen

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel