Feyenoordgroen: mooi & historisch verantwoord

29-4-2013 02:14

Door Hasko van Dalen

Door de fraaie 6-0 zege op Heracles Almelo blijft Feyenoord in de race om de tweede plaats. Er viel echter veel meer te genieten in de Kuip, vooral van de kleur groen! Veelzijdige en informatieve column van 'onze' Hasko...

 

Voor mij was het niet de eerste keer dat ik Feyenoord met 6-0 zag winnen van Heracles. In december 2007 werd dezelfde eindscore behaald. Die wedstrijd maakte Erwin Mulder zijn debuut. Ondanks het slechte weer waren er toen zo’n 40.000 bezoekers naar de Kuip gekomen. Het was overigens niet de grootste overwinning op Heracles die ik  heb gezien. Dat was de 7-1 zege in november 2005. Ook die wedstrijd was goed bezocht met 38.000 toeschouwers. Heel wat meer dan de eerste overwinning op Heracles, die ik live aanschouwde. Dat was de 5-1 overwinning in augustus 1985. Toen waren er maar 16.000 toeschouwers.

 

Stadion Sportnieuws

Denk nu niet dat ik alle uitslagen en data van wedstrijden van Feyenoord uit mijn blote hoofd ken. Welnee! De statistieken van deze wedstrijden werden opgerakeld door Stadion Sportnieuws, al meer dan veertig jaar het programmablad bij de thuiswedstrijden. Dit magazine is voor aanvang van de wedstrijd te koop rond de Kuip. Het staat vol met achtergrondverhalen, nieuwsfeiten, columns, statistieken en wedstrijdfoto’s. Het magazine heeft heel wat trouwe kopers en verkopers. Eén van die trouwe verkopers is Koos Kalkman, die het blad al sinds de eerste editie op het plein voor het stadion aan de man brengt. Na afloop van dit seizoen stopt hij ermee, reden waarom Stadion Sportnieuws hem dit keer extra in het zonnetje heeft gezet.

 

Groene Hazenpad

Koos Kalkman heb ik de laatste jaren niet meer gezien, omdat ik niet meer via het voorplein naar binnen ga. Sinds ik in Vak V zit, loop ik altijd vanuit Varkenoord via de Coen Moulijn weg naar de loketten voorbij het Maasgebouw. Dat was niet altijd aantrekkelijk. Als het geregend of gesneeuwd had, was het talud van de Moulijnweg een grote blubberzooi. Gelukkig hebben nu enkele Feyenoord-supporters de handen uit de mouwen gestoken. Zij hebben het modderige veld omgetoverd in een begaanbaar pad van houtsnippers en het tevens voorzien van een naambordje: Groene Hazenpad. Dat is een verwijzing naar de De Groene Haas, de mascotte van De Feijenoorder, een vereniging van supporters van de club.

 

Groene uitshirts

De kleur groen van de haas verwijst natuurlijk naar het groen-wit van het wapen van Rotterdam. Die kleuren zijn ook gekozen voor het uitshirt van het nieuwe seizoen, dat vorige week werd gepresenteerd. Dit groene shirt met witte mouwtjes doet mij onherroepelijk denken aan een memorabele wedstrijd in de geschiedenis van Feyenoord. Het was op 26 november 1969 in de Kuip. In de tweede ronde van de Europa Cup I speelde Feyenoord tegen het toen ijzersterke AC Milan. De heenwedstrijd was met 1-0 verloren. Thuis zette Wim Janssen zijn ploeg met een dwarrelbal op voorsprong en leek de wedstrijd af te stevenen op een verlenging. Toen kwam de 82ste minuut. Coen Moulijn slingerde de bal voor goal, Wim van Hanegem kwam aanstormen en kopte loeihard tegen de touwen. Volgens sommigen de belangrijkste goal uit zijn loopbaan. In ieder geval de basis voor de latere winst van de Europa Cup I. Feyenoord speelde die avond met witte kousen met een groen boord, witte broek en een groen shirt met korte witte mouwen. Dat shirt staat nog steeds op mijn netvlies gebrand. Het was ook het shirt waarin Joop van Daele op 9 september 1970 in de Kuip snoeihard uithaalde en ons de Wereldbeker bezorgde.

 

Wat mij betreft dus een prima keuze van de ontwerpers! 

 

Afbeelding / www.feyenoord.netwerk.to

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel