Een zenuwenpartij

16-12-2013 12:36

Door Hasko van Dalen

Feyenoord-FC Groningen was het soort wedstrijd dat nimmer de geschiedenisboeken zal halen. Dat er tóch het nodige over te vertellen valt, bewijst onze Feyenoord-correspondent Hasko van Dalen.

 

De wedstrijd tegen FC Groningen begon met een schitterende sfeeractie van Vak W. Er werd een enorm spandoek in de kleuren Rood, Wit, Zwart ontrold en een kleiner spandoek met de tekst ‘Niets is sterker dan dat ene woord’. Onder het spandoek staken supporters rode, witte en zwarte fakkels af. Of de toeschouwers die onder het spandoek noodgedwongen in de rook moesten staan het ook leuk vonden, dat weet ik niet, maar vanaf Vak V was het een prachtig gezicht. Op de website van fr12.nl staat een mooi filmpje van deze geslaagde sfeeractie.

 

Goossens: middagje ploeteren

De rookwolken waren nog maar net verdwenen toen Groningen-speler Chery vogeltje vrij voor het doel van Erwin Mulder verscheen. Het had een goal moeten zijn, maar werd het gelukkig niet. In de eerste helft bleef bij het bij die ene kans voor de bezoekers. Feyenoord kreeg trouwens ook niet veel kansen. Gelukkig maakte Pellè na zes minuten al een goal, na een prima voorzet van Jean-Paul Boëtius. Aan die voorzet ging een bal “over de hele” van John Goossens vooraf. Een schitterende opening. Het was een van de weinige goede daden van deze speler. Hij had de ondankbare taak om de geblesseerde Ruben Schaken te vervangen. Aan alles was te zien en te merken dat hij geen buitenspeler is en zeker niet op rechts. Het werd voor hem een middagje ploeteren. Heel Feyenoord ploeterde trouwens. Na de goede voorzet van Boëtius zong het publiek massaal 'Geef die bal maar aan Jean-Paul'. Zijn medespelers namen dat advies enkele keren iets te letterlijk op. Menige crosspass werd een totale mislukking.

 

Waardering voor Mulder

Vooral omdat de tweede goal uitbleef, werd het een zenuwslopende partij. Zo’n wedstrijd waarin je elk moment kunt verwachten dat er een dwarrelbal invliegt. Nou had Groningen wel een veldoverwicht, maar de noorderlingen creëerden nauwelijks uitgespeelde kansen. Bij Feyenoord 'stond het' zogezegd 'goed', zoals trainers zo graag zeggen. Slechts één keer was er levensgrote kans voor Kirm, maar Erwin Mulder redde bekwaam. In Vak V waren we deze wedstrijd zeer tevreden over Mulder. Normaal gesproken krijgt de goalie nogal kritiek te verduren, maar tegen Groningen keepte hij goed. Net als Pierre van Hooijdonk bij Studio Sport dachten verschillende mensen om mij heen, dat hij zo goed is gaan keepen omdat hij weet dat hij volgend jaar geduchte concurrentie gaat krijgen van Warner Hahn.

 

Troostbrengende jeugdklassiekers

Overigens hadden veel bezoekers aan het begin van de wedstrijd er nog de pest over in dat Ajax weer eens in de laatste minuut de winnende treffer gescoord. Dit keer tegen Cambuur in Leeuwarden. Daardoor werd er maar weinig gesproken over de wedstrijden die onze jeugdelftallen dit weekend tegen die Amsterdamse rivaal speelden. Wie er bij de KNVB op het idee is gekomen om in één speelronde maar liefst drie confrontaties tussen de Feyenoordjeugd en Ajaxjeugd op het programma te zetten is niet bekend. Het zorgde op Varkenoord in ieder geval voor vrolijke gezichten, want alle drie mini-klassiekers werden door Feyenoord gewonnen. Vrijdagavond zegevierde de B1 van Cor Adriaanse met 0-1 in Amsterdam, dankzij een treffer van Rashaan Fernandes en werd daarmee winterkampioen. Ook de A2 was sterker en won met 2-0 door goals van De Vos en Van der Putten. Het sluitstuk werd verzorgd door A1, de hoogste jeugdploeg van Feyenoord, dat op het hoofdveld van Varkenoord de Amsterdamse rivalen met 1-0 versloeg door een goal van Bart van Nieuwkoop

 .

Met onze jeugdopleiding zit het dus wel snor. Al koop je daar weinig voor als je op een koude zondagmiddag in De Kuip naar een ploeterend eerste elftal zit te kijken, het is wél goed voor de moraal.

 

Afbeelding / www.lunaticnews.nl 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel