Een écht gevecht in De Kuip

25-2-2013 20:19

Door Hasko van Dalen

Hasko's traditionele terugblik op laatste thuisduel van Feyenoord

 

Vrijwel geen enkele toeschouwer verliet zondag De Kuip voor het laatste fluitsignaal in de topper tegen PSV. Ze wilden allemaal de euforie van de overwinning meebeleven. Toch misten ze het meest besproken moment van deze wedstrijd.

 

Tijdens de topper Feyenoord-PSV zaten er meer mensen in De Kuip dan gebruikelijk. Dit komt door de verbouwing van het bezoekersvak, waardoor alle supporters van PSV op de tweede ring konden worden gezet. Daardoor hoefde minder plaatsen als buffer vrij gehouden te worden en alle vakken op de eerste ring en de parterretribunes door Feyenoordsupporters bezet worden. Een hele verbetering. We waren nu eindelijk verlost van die naargeestige lege vakken achter het doel aan de Marathonzijde. Op TV gaven die ook altijd de indruk dat het stadion niet was uitverkocht. Nu zaten er bijna 47.000 toeschouwers.

 

Oppeppers

Die toeschouwers werden voorafgaand aan de wedstrijd opgepept door stadionspeaker Peter Houtman en muziek van DJ Paul. Bovendien had het Tifo-team weer gezorgd voor een geweldige actie met vlaggen en een schitterend spandoek, dat de hele tribune aan de stadionzijde besloeg. Daardoor kolkte de Kuip als vanouds. De wedstrijd zelf bracht in het begin weinig opwinding. Toen Clasie in de fout ging en PSV de score opende leek er even sprake van doffe berusting. Lang duurde dat niet. Feyenoord heeft niet voor niets het beste supporterslegioen van ons land. Gelukkig waren er dit keer ook maar hele weinig leeghoofden die voorwerpen en sneeuwballen op veld gooiden of Georginio Wijnaldum uitfloten. De meeste supporters steunden hun club met woord, gezang en applaus. Ze gingen uit hun dak bij de gelijkmaker van Ruben Schaken en ontploften bij de winnende goal van Graziano Pellè. Daarna bleven ze zitten tot het laatste fluitsignaal om hun ploeg met een staande ovatie te belonen. Op de muziek van Speedy J maakten de spelers een ereronde, voordat ze in de tunnel verdwenen op weg naar de kleedkamer.

 

Opstootje

Daar in die catacomben gebeurde iets wat de meeste toeschouwers pas later hebben gezien of gehoord. PSV-speler Jeremaine Lens wachtte Joris Mathijsen op en greep hem bij zijn shirt. Dit, omdat Joris in het veld een overtreding zou hebben gemaakt en iets onaardigs zou hebben gezegd. Toen begeleiders probeerden de beide kemphanen uit elkaar te houden volgde een opstootje, waaraan allerlei spelers en begeleiders deelnamen. Uiteraard werd er op radio en televisie uitgebreid aandacht aan besteed. Het haalde zelfs de hoofdpagina van teletekst. Te gênant voor woorden eigenlijk. Het levert weer een hoop munitie op voor allerlei fatsoenridders die vinden dat voetballers het goede voorbeeld moeten geven. Ook de voetbalpraatprogramma’s hebben weer even genoeg stof voor discussie. Wat mij vooral bijblijft, is het sportieve gevecht op het veld. Na de pauze knokte Feyenoord zich met passie, strijd en inzet naar de overwinning. De gelijkmaker kwam omdat een PSV-er werd geblokt, waarna Jordi Clasie Ruben Schaken de diepte instuurde. Die worstelde zich op wilskracht lang verdediger Marcelo en tikte al vallend de bal binnen. Ook de winnende treffer ontstond na goed druk zetten na een hoekschop. Daarbij moet ik mijn petje afnemen voor de wijze waarop Pellè aanspeelde op de rand van het zestienmetergebied zijn tegenstanders uitkapte en uit de draai knap binnenschoot. Hij besliste dit boeiende gevecht in ons voordeel.

 

Foto / Marktplaats.nl 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel