Een draak met bananen

28-10-2013 11:47

Door Hasko van Dalen

Alles ging mis, gisteren in De Kuip. Feyenoord reageerde op de mogelijke koppositie als een kip zonder kop. En de actie ‘Bring back te Banana’s’ vanuit Vak W liep ook niet helemaal volgens planning. Drink de gifbeker leeg met Hasko van Dalen!

 

De hele week heb ik met de pest in mijn lijf rondgelopen. Aanleiding was het gelijke spel van Feyenoord tegen Go Ahead Eagles. Volkomen onnodig puntverlies. Bij rust had mijn club al minstens met 0-4 voor moeten staan. Dat het vlak voor tijd toch mis ging, kon je al een hele tijd voelen aankomen. Achteraf gingen er verwijten naar keeper Mulder, die de muur niet goed zou hebben neergezet. En naar Miquel Nelom die zich kinderlijk eenvoudig liet wegduwen. Feit is echter dat het hele team tekort schoot.

 

Draak van een wedstrijd

Naarmate de wedstrijd tegen Heracles dichterbij kwam verbeterde mijn humeur. Eerst zag ik Twente verliezen bij ADO, op het nieuwe kunstgras. Daarna bleef Ajax in de Arena steken op 0-0 tegen RKC. Als klap op de vuurpijl ging PSV ook nog eens onderuit in Kerkrade. Die wedstrijd heb ik bekeken in de catacomben van de Kuip. De 2-1 van Roda maakte een enorme vreugde los bij de Feyenoord supporters. Tegelijk werd om mij heen al gewaarschuwd. Als Feyenoord de koppositie kan pakken volgt er meestal een draak van een wedstrijd. Helaas kwam die voorspelling nu ook weer uit. Opnieuw werden in het begin van de wedstrijd fraaie kansen gemist. Tegenstander Heracles was beduidend effectiever. De tweede helft speelde Feyenoord zelfs als een kip zonder kop.

 

Domme kopstoot

Nou hadden we de scheidsrechter ook niet mee. Kevin Blom liet voor de zoveelste maal opzichtig blijken dat hij geen vriend van Feyenoord is. Ieder twijfelgeval floot hij in het voordeel van Heracles en overtredingen op Feyenoorders wuifde hij luchtig weg. Vlak voor tijd trok hij nog rood voor Graziano Pellè, omdat hij niet anders kon. Pellè deelde een kopstoot uit aan zijn tegenstander, of in ieder geval een beweging die op een kopstoot leek. Of hij het deed uit frustratie over de scheidsrechter of over zijn eigen matige spel, weet ik niet. Dom was het wel. We zijn de Italiaan nu waarschijnlijk een paar weken kwijt. Met het grote gebrek aan scorend vermogen bij de andere spelers wordt het dus een loodzware klus om bovenin mee te blijven draaien.

 

Opwaaiende opblaasbananen

Met een kwinkslag zou ik kunnen zeggen dat Feyenoord is uitgegleden over een bananenschil. Vak W had namelijk een ludieke sfeeractie bedacht met opblaasbananen. Daarmee werd verwezen naar de tientallen opblaas bananen die volgens de initiatiefnemers in de jaren '80 en '90 wekelijks de tribunes van De Kuip sierden. Eerlijk gezegd kan ik me daar weinig meer van herinneren. Maar de slogan 'Bring Back the Banana's' zong de hele week rond op menige website van Feyenoord fans. Er gingen er vandaag ook heel wat over de tribune. De actie was goedgekeurd door Feyenoord onder de voorwaarde dat de bananen niet op het veld zouden belanden. Dat er toch een paar binnen de lijnen terecht kwamen leek niet aan de fans te wijten, maar eerder aan de harde wind. Door het slechte spel van Feyenoord was er voor de fans ook weinig reden om vrolijk met hun opblaasbanaan te zwaaien.

 

De volgende actie moet maar “Bring back the goals” gedoopt worden. Die kunnen we binnen de lijnen wel gebruiken. 

 

Afbeelding / www.jouwcarnavalskleding.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel