De Coolsingel bleef niet leeg

27-4-2016 10:39

Door Hasko van Dalen

Eindelijk gooit onze correspondent Hasko van Dalen zijn doorgaans zuinige blik op de stadionclub van zich af. Met reden! Feyenoord won na acht jaar weer eens een hoofdprijs. Lees zijn verslag van de bekerzege en geniet – hij kan het niet laten – van zijn steekjes onder water jegens KNVB-directeur Bert van Oostveen.    

We hebben er acht jaar op moeten wachten, maar eindelijk lukte het. Dit jaar bleef de Coolsingel niet leeg. Feyenoord won eindelijk weer een prijs. Na een matige wedstrijd in een sfeervolle Kuip werd FC Utrecht met 2-1 verslagen. Feyenoord bemachtigde de KNVB beker en de fans kregen hun huldiging.  

Volgens KNVB directeur Bert van Oostveen is De Kuip een gedateerd stadion. Hij wil het Nederlands elftal er niet meer laten voetballen, omdat de gasten dan niet droog zitten en je er te lang overdoet om een kroket te bemachtigen. Afgelopen zondag kon hij er echter niet onderuit. Hij moest weer naar de Kuip vanwege de bekerfinale. Misschien dat hij sindsdien eindelijk begrijpt dat droog zitten en kroketten eten veel minder belangrijk is dan pure voetbalsfeer. En sfeer was er afgelopen zondag. In de weken voor de bekerfinale hadden de supporters van FC Utrecht en Feyenoord geprobeerd elkaar de loef af te steken met een heuse graffitioorlog. In het stadion werd die strijd voortgezet met prachtige strijdliederen en immense spandoeken. Allemaal ludieke acties. De enige wanklank kwam van een paar Utrechtsupporters die Bengaals vuur op de grasmat gooiden. Feyenoord was daar de eerste keer zo door van slag, dat vlak erna de gelijkmaker viel. De tweede en derde keer dupeerden de malloten alleen maar hun eigen ploeg, omdat kostbare speeltijd werd vergooid.

Aparte tactiek

Ik was van een van de gelukkigen die via de loting een kaartje had bemachtigd voor de finale om de KNVB beker tussen Feyenoord en FC Utrecht. Wonder boven wonder zat ik zelfs nog in mijn eigen Vak V, al was het niet op mijn gebruikelijke plaats. Op de rij naast mij zaten verschillende spelers van het 4e elftal van Sportclub Feyenoord. Kenners dus, die mij al na drie balomwentelingen wisten te vertellen dat Feyenoord een aparte tactiek speelde, met Kramer en Kuyt in de spits en Elia en Toornstra teruggetrokken op de vleugels. Ze wisten ook te vertellen dat FC Utrecht vooral probeerde Feyenoord op te vangen en het spel dood te maken. Altijd handig dat soort commentatoren op de tribune. Het maakte de wedstrijd wat minder saai. Fraai werd het geen moment, maar daar maalden we niet om. Na de 2-1 van Elia gingen we uit ons dak. We zongen en we sprongen, zwaaiden met onze vlaggen en deden hartstochtelijk mee aan het uitfluiten van Bert van Oostveen, toen die het veld opkwam om de medailles uit te reiken. Daarna gingen we nogmaals uit ons dak toen Dirk Kuyt de beker omhoog tilde. Ook tijdens de ereronde stonden we op onze stoeltje te dansen en te springen, zwaaiend met de vlaggen van de Tifoactie. We konden er geen genoeg van krijgen. Zo vaak maak je ook niet mee dat Feyenoord een echte prijs wint.

Brede glimlach op mijn gezicht

Een dag later stonden we weer te hossen en te zingen. Nu op de Coolsingel bij de huldiging. In de vergaderzaal van Sportclub Feyenoord op Varkenoord hangt een immense foto van de supportersschare die in 2008 op de Coolsingel stond bij de huldiging van de bekerwinst in dat jaar. Een paar weken geleden heb ik er nog naar gekeken en gezocht waar ik stond in die enorme mensenmassa. Helemaal links boven in de hoek vond ik mezelf terug, met een brede glimlach op mijn gezicht. Het was een prachtige herinnering. Acht jaar heb ik erop moeten wachten om weer op die Coolsingel te mogen staan, tussen al die uitzinnige supporters. De kou en de regen deerden niet. We hadden eindelijk weer een prijs. Op het balkon maakten ook de spelers er een ware happening van. Dirk Kuyt voorop. Voor hem was het een droom die uitkwam. Hij keerde immers naar Feyenoord terug om prijzen te winnen en dat was gelukt.

Toen ik hem zo uitbundig zag schreeuwen en hossen moest ik opeens denken aan de befaamde woorden van Hannibal Smith uit de tv- serie the A-team: ‘I love it when a plan comes together!

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel