Dag sponsor, dag Brard

13-5-2013 20:56

Door Hasko van Dalen

De laatste wedstrijd van het seizoen tegen NAC was weer eens een worsteling: 1-0. Laten we het dus niet over de wedstrijd hebben, maar over het afscheid van shirtsponsor ASR en Hoofd Jeugdopleiding Stanley Brard.

 

Feyenoord won van NAC door een goal van Graziano Pellè, waarvan niemand weet of die zat of niet. Ik dacht van wel en ik zat redelijk recht op de lijn in Vak V. Door die winst zijn we als derde geëindigd en duurt het even voor we in Europees verband aan de bak moeten. Dat gaat volgend seizoen hopelijk meer resultaat opleveren dat het afgelopen jaar. Misschien komen er nog versterkingen. Al zegt Martin van Geel dat hij niemand kan kopen, zolang er geen spelers weggaan. Op dit moment ziet het daar niet naar uit. Er zijn wel geruchten, maar zondag werd van geen enkele speler afscheid genomen. Wel van de shirtsponsor en hoofd jeugdopleiding.

 

Het ontbrekende shirt

Het afscheid van hoofdsponsor ASR werd omlijst met 22 harde knallen. De F-pupillen van de Feyenoord sjouwden replica’s langs de tribunes van alle shirts waarin Feyenoord de afgelopen 22 jaar speelde. Er prijkten achtereenvolgens Stad Rotterdam Verzekeringen, Fortis en ASR verzekeringen op. Die shirts stonden ook op de achterkant van het gratis wedstrijdmagazine. Op die achterkant en ook in de optocht van de F-jes ontbrak één heel bijzonder shirt. Dat is het uitshirt voor het UefaCup seizoen 2003–2004 (zie foto). Een fraai geel shirt dat Feyenoord speciaal had laten drukken voor de Europese wedstrijden. Geen enkele speler heeft het ooit in een officiële wedstrijd gedragen. Feyenoord lootte in de eerste ronde FC Kärnten en in de tweede ronde FK Teplice. Beide ploegen droegen zelf gele shirts. Daarom speelde Feyenoord die wedstrijden in het vertrouwde rood-wit. Doordat FK Teplice ons cluppie in de Kuip versloeg was de Europese campagne na die tweede ronde ten einde. Het gele shirt verdween in de kast en is tegenwoordig een collectors item.

 

Jeugdopleiding

Het was dat seizoen trouwens behoorlijk onrustig binnen de club. Tijdens de wedstrijd tegen FC Kärnten hing het stadion vol met spandoeken tegen het Feyenoordbestuur. Financieel en sportief ging het bijzonder slecht. Verwonderlijk was dat niet na het vertrek van Van Hooijdonk, Bosvelt, Kalou en Emerton. In sommige wedstrijden stonden er wel vier zelf opgeleide spelers in de basis, namelijk Swerts, Snoyl, Buffel en Van Persie. Tegenwoordig zouden we dat heel gewoon, misschien zelfs magertjes, vinden. Door de financiële malaise is Feyenoord nu gedwongen vooral eigen jeugd in te zetten. Afgelopen zondag stonden er zes spelers uit eigen kweek in de basis. Niet voor niets werd onze jeugdopleiding daarom voor de vierde achtereenvolgende keer verkozen tot beste van Nederland. Terecht dus dat de trainers van de Feyenoord Academy in de rust op het veld van De Kuip in het (achter de wolken schijnende) zonnetje werden gezet.

 

Stanley Brard

Een belangrijk deel van de credits hiervoor gaan naar Stanley Brard, die de afgelopen acht jaar hoofd jeugdopleiding was. In het seizoen 1983- 1984, was hij het linkerbeen van Cruijff. Door veel supporter verguist omdat hij Pierre Vermeulen uit het elftal hield, maar wel de sleutel tot het kampioenschap en de bekerwinst. Hij gaat nu zijn geluk beproeven in Azerbeidzjan als hoofd jeugdopleiding van FC Gabala. Zijn opvolger wordt Damiën Hertog, de huidige trainer van Feyenoord A1. Het is te hopen dat hij de lijn zal voorzetten. Zijn belangrijkste taak zal worden om onze jeugdspelers te leren ook in uitwedstrijden goed te presteren. Als dat lukt kunnen we in de toekomst hopelijk langer meestrijden om de titel en wellicht ook weer een keer kampioen worden. 

 

Afbeelding / www.feyenoordshirts.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel