Clubmensen & klootzakken

29-10-2012 21:38

Door Hasko van Dalen

De Klassieker door de ogen van 'onze' Hasko v. Dalen

 

Voor elke wedstrijd in De Kuip ga ik even langs op Varkenoord. In de kantine van de Sportclub is het dan altijd razend druk. De fans verdringen zich aan de bar, waar de vrijwilligers elke wedstrijddag druk in de weer zijn om iedereen van drank en voedsel te voorzien. Hulde voor die echte clubmensen. Deze zondag was het drukker dan ooit, vanwege de klassieker. Bovendien lag er een exemplaar van de grootste sportkrant ter wereld. Een initiatief van de Vereniging De Feijenoorder, die daarmee het Guinness World Records haalt. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Feyenoord-archivaris Henk van der Stoep, ook zo’n echte clubman.

 

Jean-Paul Boëtius

Over die krant ging het niet meer, nadat de opstelling van Feyenoord bekend werd. Opeens zong de naam Jean-Paul Boëtius rond. Voor de meeste supporters een volslagen onbekende. Mensen die vaker op Varkenoord komen kennen hem wel. Al sinds de F-jes speelt hij bij Feyenoord. Ook een echte clubman dus en het zoveelste product van de fantastische jeugdopleiding. Zijn debuut in De Kuip was indrukwekkend. In de eerste helft was hij de baas over Ricardo van Rhijn, de rechtsback van Ajax die al na een paar redelijke wedstrijden door de landelijke pers Oranje in werd geschreven. Boëtius bekroonde zijn debuut met een fraaie treffer. Hij gaf ook een schitterende pass op Wesley Verhoek, waaruit de Hagenaar de 2-1 had moeten maken. Pas toen hij in de tweede helft vermoeid raakte kreeg Van Rhijn wat vat op hem.

 

Graziano Pellè

Doordat Verhoek de 2-1 niet maakte en Ajax vlak na rust op 1-2 kwam leek het er lange tijd op dat Feyenoord met lege handen achter zou blijven. Op de valreep schoot Graziano Pellè echter op schitterende wijze de gelijkmaker binnen. Het stadion ontplofte. Na deze topper moet ik toegeven dat mijn kritiek op het aantrekken van Pellè onterecht blijkt. Hij voegt echt iets toe aan het spel van Feyenoord. De Italiaan had zelfs nog de winnende treffer kunnen (en volgens hemzelf en vele kenners ook moeten) maken, maar keeper Vermeer redde schitterend.

 

Als hij de winnende goal had gemaakt was hij misschien net zo’n held geworden als John Guidetti. De man die vorig jaar de ploeg op sleeptouw nam en in de klassieker maar liefst drie keer scoorde. Voor het begin van de wedstrijd nam hij afscheid van het legioen. Technisch directeur Martin van Geel sprak hem lovend toe. Zelf sprak Guidetti niet, maar de manier waarop hij zich manifesteerde tijdens zijn ereronde zei genoeg. Ook hij is een echte clubman geworden.

 

Klootzakken

Helaas werd de klassieker ook weer ontsierd door een aantal klootzakken op de tribune. Bij elke corner die Ajax mocht nemen gooiden ze aanstekers en andere voorwerpen op het veld. Het is een geluk dat deze imbecielen niet goed kunnen mikken, want als ze wel een Ajaxied hadden geraakt was het leed niet te overzien geweest. Nu werd alleen onze eigen speler Daryl Janmaat getroffen door een blikje dat van de tribune werd gegooid. Lezen kunnen dergelijk leeghoofden waarschijnlijk niet, dus zullen ze nog niet hebben gezien dat hun acties door de echte supporters op allerlei websites fel worden afgekeurd.

 

Het wordt tijd dat de omstanders ingrijpen en dergelijke lieden uitleveren aan de stewards of politie. Je eigen supporters verraden doe je normaal gesproken niet, maar dit zijn geen echte supporters. Zij brengen onze club in gevaar. Laat de echte supporters op de tribune dus eindelijk eens ingrijpen. Anders moeten we straks weer een wedstrijd zonder publiek spelen. Dan zijn de echte clubmensen de dupe van dit wanstaltige gedrag. 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel