Chagrijn bij Feyenoord-legioen

21-3-2016 01:46

Door Hasko van Dalen

Onze Feyenoord-correspondent Hasko van Dalen proefde een zure Kuip-sfeer afgelopen zaterdag. Geheel in zijn huisstijl doet hij verslag van de frustraties bij de clubaanhang, alsook van ergerlijke onrechtvaardigheden en inconsequenties bij het clubbestuur. Zelfs de winst op De Graafschap bleek geen pleister op de wonden.

Feyenoord won zaterdagavond met 3-1 van De Graafschap na een bar slechte eerste helft. Echt blij werden de toeschouwers er niet van. De club kan op het ogenblik weinig goed doen bij de supporters.

Als twee Feyenoord fans elkaar dezer dagen tegenkomen is de eerste vraag die ze stellen: ‘Heb jij een kaartje?’ Het gaat dan natuurlijk om een kaartje voor de finale van de KNVB-beker op 24 april in De Kuip. Feyenoord neemt het dan op tegen FC Utrecht. Beide clubs kregen 17.900 kaarten voor hun supporters. Veel te weinig om alle seizoenkaarthouders een plek te gunnen. Bovendien gingen er bij Feyenoord de nodige af voor sponsors en andere relaties. Uiteindelijk bleven circa 14.000 tot 15.000 over voor de fans. Daarop besloot de club die kaarten te verloten. Ongeveer 25.000 seizoenskaarthouders hebben zich voor die loting aangemeld. Heel wat supporters moesten dus teleurgesteld worden. Zo zit twee rijen achter mij op een stelletje dat altijd samen naar de wedstrijd gaat. Hij heeft nu wel een kaartje, zij niet. Verderop zit een 11-jarig ventje dat wel een kaart heeft, maar zijn vader niet. Hoe hij straks naar De Kuip moet komen en weer naar huis is een raadsel voor de ouders. Lang niet allemaal zullen zij daadwerkelijk in De Kuip zitten tijdens de wedstrijd. Het oudere echtpaar dat al sinds mensenheugenis op Vak V zit heeft allebei wel een kaartje. Gelukkig wel, want doordat de vrouw slecht ter been is, had ze nooit alleen kunnen gaan.

Ontevredenheid over lotingsysteem

Door deze spelingen van het lot was de vraag wie een kaartje heeft ook zaterdagavond het belangrijkste gespreksonderwerp. Het begon al tijdens het Pre Match Drinking Event op Varkenoord. Daar liep de discussie hoog op tussen fans die al dertig jaar trouw elke thuiswedstrijd bezoeken, maar geen kaartje voor de finale hadden bemachtigd en jongelui die voor het eerste een seizoenkaart hadden en niet eens elke week kwamen opdraven, maar nu wel een kaartje hadden. Op Vak V werd bovendien schande gesproken van supporters die hun kaartje vervolgens voor woekerprijzen op Marktplaats aanboden. Doen ze mee aan een loting, ontnemen daar anderen een kans mee en willen vervolgens ook nog eens grof geld verdienen met zo’n achterbakse actie. Nou is de ergernis over de strijd om kaartjes voor een belangrijke wedstrijd natuurlijk niets nieuws. Vroeger moest je een nacht voor de deur van de sigarenboer liggen om een kaartje te kunnen kopen voor een topwedstrijd. Later werd het nerveus achter de computer zitten om op tijd in te loggen en de vreselijk irritante wachtrij van Ticketmaster door te komen. Ik weet dus ook niet wat de beste methode is. Ik kan alleen maar constateren dat de loting dit keer voor heel veel ergernis heeft gezorgd, niet alleen op V, maar zo te zien ook op sociale media.

Wanbeleid

Nou kan de leiding van Feyenoord op het ogenblik toch helemaal niets goed doen bij de meeste supporters. Al maanden wordt geroepen om het aftreden van Eric Gudde en Martin van Geel. Op sociale media werd die boodschap uitgedragen met de spitsvondige hashtag #Guddeweg. Om hun eis kracht bij te zetten werd voor de wedstrijd tegen Roda JC een protestmars georganiseerd, waarin symbolisch verhuisdozen werden meegedragen. Die zouden over het hek van het Maasgebouw worden gegooid, zodat de clubleiding daarmee hun boeltje kon pakken. Het was de bedoeling dat het een ludieke actie zou worden. Bij de voorbereiding op Varkenoord was de sfeer dan ook gemoedelijk. Al joeg Eric Gudde vlak voor de start bij ‘De Tafel van Kees’ de supporters volledig over de kling door ze weg te zetten als klanten. De ruim 2500 supporters gingen zo’n uur voor de wedstrijd goed gemutst met hun verhuisdozen op pad, gadegeslagen door vele honderden supporters die stonden te applaudisseren langs de kant van de Olympiaweg. Helaas gooide de ME met overdreven machtsvertoon roet in het eten. Zo lijkt alles wat er bij Feyenoord gebeurt op dit moment te escaleren en te zorgen voor onvrede bij de supporters. De clubleiding slaagt er ook wonderwel in om telkens op het verkeerde moment met de verkeerde toon de verkeerde berichten de lucht in te sturen. Je zou er moedeloos van worden, net zoals van het slechte spel.

Want ondanks de winst in de laatste vijf wedstrijden is het af en toe niet om aan te zien. Geen lijn in het spel te bekennen, geen idee achter het tactisch concept en geen speler met verassende acties. Dat Bilal Basaçikoglu als invaller twee keer achter elkaar uitblinker was, zegt eigenlijk alles.  

Afbeelding / www.fr-fans.nl

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel