Bizarre competitie, bizar slot

9-5-2016 12:01

Door Hasko van Dalen

Onze Kuip-correspondent Hasko van Dalen sluit het voetbalseizoen af met een haarscherpe kijk op de psychologie van de Feyenoord-supporter. Tijdens de slotwedstrijd hielden de verrichtingen van de aartsvijand uit de hoofdstad, in het Doetinchemse, hen bovengemiddeld bezig. Verder zoomt Hasko onder meer in op de conversaties in vakkie V en werpt hij licht op de vraag of dit Feyenoord-seizoen nu wel of niet geslaagd is. Kortom, veel voor weinig…

Twee minuten na het laatste fluitsignaal van arbiter Jansen klonk er in De Kuip een oorverdovend gejuich. Het leek alsof Feyenoord de EUFA Cup had gewonnen. Maar dat was toch echter 12 jaar geleden, op 8 mei 2002. Dit keer was het gejuich ook niet voor de eigen ploeg, maar voor het feit dat de titel naar Eindhoven ging en niet naar Amsterdam. Daarmee kwam er een bizar einde aan een bizarre competitie.

Het laatste kwartier waren veel toeschouwers op Vak V drukker met kijken op hun telefoon en luisteren naar langs de Lijn, dan met het volgen van wat er op grasmat gebeurde. Nou stelde de laatste wedstrijd tegen NEC ook weinig meer voor. Feyenoord had de beker binnen en was derde geworden. Zonder veel moeite beheerste de ploeg van Giovanni van Bronckhorst de wedstrijd. NEC stelde er weinig tegenover. De bewierookte spelers als Santos en Foor vielen nauwelijks op. Helaas liet Bilal nadermaal zien dat hij een echte miskoop is door een paar opgelegde kansen te verprutsen, anders was de uitslag veel ruimer uitgevallen dan de 1-0 dankzij Dirk Kuyt. Wat dat betreft hadden we als vanouds weer heel wat te klagen over het aankoopbeleid van Martin van Geel. De zogenaamde aanwinst Tapia zat zelfs gewoon op de tribune. Gelukkig werd onze roep om inbreng van eigen jeugd nog gehonoreerd met de komst van Jari Schuurman.

Gespreksstof op vakkie V

Op Vak V zitten heel wat mensen die hem al vaker op Varkenoord hebben zien spelen en weten dat hij een van die grote talenten is, die aan een doorbraak toe zijn. Wat dat betreft zijn we op Vak V eigenlijk een grote Feyenoordfamilie en de laatste wedstrijd van het seizoen had veel weg van een gezellige familiebijeenkomst. Op de rijen voor en achter mij kennen de mensen elkaar al jaren. Het zijn trouwe supporters, die elk seizoen weer op hun vertrouwde plekje plaatsnemen. We hadden elkaar nu een paar weken niet gezien en dus moesten we even de laatste nieuwtjes uitwisselen. Over Leichester City de onverwachte kampioen van Engeland, over Lex Immers die het goed schijnt te doen in Wales, over de Champions League, maar natuurlijk ook over hoe men de bekerfinale had beleefd. Die wedstrijd zaten we niet op onze vaste stek en sommigen hadden niet eens een kaartje kunnen bemachtigen. We konden elkaar dus nu pas vertellen hoe blij en apetrots we waren na het winnen van de beker.

Afscheid van Lunatic News en Jan Dirk Stouten

Maar bovenal hadden we het in de laatste minuten over andere duels. Over de strafschop die Makkelie cadeau had gegeven en daarmee de competitie beslist leek te hebben. Wat ons weer bracht bij allerlei complottheorieën. Op Vak V zijn we erg goed in het bedenken van allerlei slimme opzetjes bij de KNVB, scheidsrechters, televisiezenders en landelijke dagbladen. Het is iets wat menig Feyenoord supporter kenmerkt. De rol van underdog die vermoedt dat men hem altijd te grazen wil nemen op een oneerlijke manier. Je ziet dat ook terug in het blad Lunatic News, dat helaas voor de laatste keer verscheen. De 85ste editie is de laatste in een reeks die in 1988 begon. Voortaan moeten we het doen met berichten op de website. Het was ook de laatste wedstrijd voor Radio Rijnmond verslaggever Jan Dirk Stouten. Vroeger, toen ik nog een geen abonnement op Fox Sports had, luisterde ik altijd geboeid naar zijn verslaggeving tijdens uitwedstrijden. Bij thuiswedstrijden kon ik hem niet horen, omdat ik dan zelf in De Kuip zit en je daar geen ontvangst heb. Gelukkig was er altijd wel een link op internet waarin je zijn hysterische beschrijving van de doelpunten van Feyenoord kon terugluisteren.

Seizoensevaluatie

Of hij ook hysterisch werd van het gelijke spel in Doetinchem weet ik niet. Op Vak V werden we dat wel. We sprongen en juichten en gingen daarmee door toen technische staf en spelers hun ereronde maakten met de KNVB beker. Direct daarna kwam de vraag of het seizoen nu is geslaagd. De meningen daarover waren verdeeld. Een meerderheid vond het winnen van een prijs een topprestatie. Het was immers alweer acht jaar geleden dat we op de Coolsingel konden staan. Anderen hekelden het slechte voetbal. Maar ja, wie maalt daarom als je een prijs wint. De Amsterdamse landskampioen speelde dit seizoen af en toe zo afgrijselijk slecht dat de eigen supporters de ploeg uitfloten en veel stoeltjes leeg bleven. Wat dat betreft was het bizarre slot van de competitie een genoegdoening. Dus gingen we dit keer zelfs na een uiterst matige partij met een grote glimlach op het gezicht naar huis. We hebben immers maar één aartsrivaal en die stond dit keer met lege handen, terwijl wij wel een prijs in de wacht hebben gesleept. 

Zo werd het opnieuw een gedenkwaardige 8ste mei. 

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel