Autistisch bestuur & zwalkend elftal

22-2-2016 13:33

Door Hasko van Dalen

Zelfs in de donkerste tijden is Hasko van Dalen ‘de ogen en oren’ van De Kuip-tribunes, en zeker van Vak V. De wedstrijd tegen Roda JC groeide gisteren uit tot een nieuwe dieptepunt. Hierbij zijn verslag van Feyenoord’s prestaties óp en náást het veld.     

Voor een aantal supporters op Vak V leek de wedstrijd tegen Roda JC slechts bijzaak. Zij tuurden meer op de schermpjes van hun mobiele telefoon dan op het veld. Nou was de wedstrijd ook niet om aan te gluren. Feyenoord speelde als een degradatiekandidaat, nerveus en onsamenhangend. Na de 1-0 werd niet doorgedrukt, maar angstig verdedigd, waardoor de gelijkmaker slechts een kwestie van tijd werd. Ondertussen lieten de fans elkaar beelden zien van het ongehoorde optreden van de politie tegen de demonstratie van Feyenoord-supporters. Ook de vele vernietigende reacties op sociale media over het optreden van Eric Gudde bij de Tafel van Kees gingen van hand tot hand.

Mislukte aankopen

Na de gelijkmaker ging het natuurlijk direct over de opmerking van Gudde dat ze achteraf gezien Vlaar hadden moeten halen. Hij noemt dat wijsheid achteraf, maar op Vak V noemden velen het een blunder. Bij het afscheid van Vlaar zei Martin van Geel dat de deur altijd voor hem opstond, maar toen hij aanklopte werd hij niet binnen gelaten. Door die actie zijn alle beloftes die dit bestuur doet voorgoed ongeloofwaardig geworden. Vlaar schittert nu bij concurrent AZ als rots in de branding en wij moeten het doen met aankopen als Botteghin, die volgens iemand achter mij, net zo snel is als zijn oma met haar rollator. Ook aankoop Tapia was kleurloos en onzichtbaar. Absoluut dieptepunt was echter Bilal Başacıkoğlu. Onbegrijpelijk dat de club hier ooit meer dan 3 miljoen euro voor heeft willen betalen en eigen kweek Boëtius liet vertrekken. Iemand die internetverbinding kon krijgen probeerde snel op te zoeken hoe het hem vergaat. Het blijkt dat hij eind vorig jaar de winnende goal maakte voor FC Basel, dat daarmee winnaar werd van hun poule in de groepsfase van de Europa League.

Blunders van Gudde

Van die strijd op het Europese toneel is Feyenoord mijlenver verwijderd. Ondanks de inbreng van “assistent-coach” Dick Advocaat was er bij niemand op Vak V nog geloof in het behalen van de derde plaats in de competitie. Ook aan winst in het komende bekerduel tegen AZ werd getwijfeld. Een trieste constatering. Als zelfs de hondstrouwe supporters op Vak V al het geloof in een goed resultaat hebben verloren, is het wel heel droevig gesteld met de club.  Volgens Gudde zijn we trouwens geen supporters, maar 'klanten' van de club. Die quote was de meest gewraakte uitspraak van de middag. Het pr-beleid van Feyenoord heeft al nooit uitgeblonken in de juiste toonzetting, maar dit is wel een van de meest fatale blunders die een clubbestuurder kan maken. In de rust bleven diverse supporters maar op hun smartphone scrollen langs berichten waarin schande werd gesproken over die uitspraak.

Ongehoorde politieacties

Zelfs voor de supporters die niet wilden meedoen aan de verhuisdozen actie van de ontevreden fans was dit de druppel die de emmer deed overlopen. Iemand zei heel treffend dat hiermee definitief is aangetoond dat in het Maasgebouw een autistisch bestuur zetelt. Op gezette tijden gingen op Vak V mobieltjes langs de rijen met foto’s en berichten over de wijze waarop de politie deze vreedzame protestactie had laten escaleren. Vooral de foto van bestuurderscabine van een ME-busjes met daarin het stadswapen van Amsterdam wekte woede op. Het leek alsof burgemeester Aboutaleb met opzet Amsterdamse ME-ers had ingehuurd om de Feyenoord supporters te jennen en zo een relletje te veroorzaken om over te kunnen gaan tot een aantal arrestaties. Hoe bekrompen kunnen een stadsbestuur en clubbestuur zijn?

Bierdouche

Gelukkig viel er te midden van al die ellende ook nog wat te lachen. Nadat de elftallen op het veld waren gekomen en ik klaar was met applaudisseren,  zette ik mijn petje op en nam mijn beker in mijn hand. Net toen ik wilde gaan zitten, werd ik geraakt door een hevige windvlaag en tuimelde achterover. Mijn petje en beker vlogen door de lucht, zodat de supporters in de twee rijden achter mij werden getrakteerd op een bierdouche. Gelukkig won de hilariteit over mijn capriolen het van de ergernis over die ongewenste sproeibui. Helaas was dat naast de vreugde over de honderdste goal van Dirk Kuyt ook het enige vrolijke moment op Vak V tijdens de hele wedstrijd.

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel