Controle van boven: wanneer kickt Coolsingel daarvan af?

26-12-2013 10:35

Door Rini Biemans

Helder, kort betoog over de zegenrijke gevolgen als de gemeente beslissingen durft te delegeren 

 

Tijdens mijn studie Geneeskunde in de jaren ‘80 hoorde ik over een experiment in een psychiatrische kliniek. Daar hadden ze neppatiënten (mensen die een psychiatrisch ziektebeeld nabootsten) tussen de gewone patiënten op een gesloten afdeling gezet. Intrigerende vraag: wie, o wie, had het snelste door dat ze nep waren?

 

Als eerste hadden de echte patiënten het door, daarna de schoonmakers, vervolgens de verplegers en helemaal achterin de rij, jawel, de artsen. Dat geeft op zijn minst te denken. Degene die de beslissingen nemen, zijn dus niet altijd het beste geïnformeerd. Vaak weten ze aan de basis, in de frontlijn, veel meer dan ‘boven’. Alleen gaan ze er niet over. Dus ja, wat heeft het dan voor zin om er iets over te zeggen? ‘Zullie hebben ervoor geleerd en zullen het dus wel weten.’ Nee dus! Of althans, in talloze situaties niet.

 

Als we dit eenvoudige experiment projecteren op onze samenleving betekent het dus dat er op allerlei plaatsen mensen over zaken beslissen, zonder dat ze daarvoor de juiste en beste informatie hebben. Tegelijkertijd, en dat is wellicht veel interessanter, zijn er mensen die belangrijke (misschien wel cruciale)  informatie hebben, maar die daar verder niets mee kunnen. Zou het niet beter zijn als we meer ruimte creëren voor beslissingen op meerdere niveaus? Zodat we – iets – zekerder kunnen zijn dat de daadwerkelijke beslissers ook de beste informatie hebben?

 

De mensen die momenteel aan de knoppen zitten, hebben onvolledige informatie en maken dus steeds dezelfde fouten, hetgeen ze – dat voorspel ik - gaat opbreken. De droom van beheersing en controle kan beter vandaag dan morgen uit het raam worden gegooid, al gaat het nóg zo tegen de natuur van politici en bestuurders, en van mensen in het algemeen, in.

 

Wat zou het mooi zijn als Rotterdam in deze ontwikkeling voorop loopt! Ik zou zeggen: scan de aanstaande verkiezingsprogramma’s op het fenomeen ‘loslaten’, op het vertrouwen, kortom, dat partijen bereid zijn aan anderen dan zichzelf te geven.

 

Jezelf opheffen of ondergeschikt maken aan een gemeenschappelijk belang is o zo lastig.

 

En tóch is dat wat er nodig is!

 

Afbeelding / www.putnam.com

Rubriek Stadslogkeuze 2013

Rini Biemans

Rini Biemans (1960) werkte als arts, werd vervolgens kunstenaar, eerst schilder en later zo’n beetje alles wat hij nog niet kon en wilde leren. Omdat hij zich meer en meer gi...

Bekijk profiel