Windy city

30-7-2012 14:35

Door Said El Haji

Hardlopen is een eenzame, spirituele activiteit, ik heb het vaker gezegd. De eentonigheid en de herhaling van stappen brengt de geest naar een punt waar gedachten niet lijken te bestaan. Daarom duld ik geen kletskousen naast me als ik aan het hardlopen ben. Gedachten lijken dan te verwaaien als blaadjes in de wind. Je kunt zo’n blaadje proberen te pakken, maar dan ben je niet met hardlopen bezig. Laat maar waaien, zeg ik. Heerlijk.

Hardlopen is je niet laten afleiden door de blaadjes in de wind.

Rotterdam wordt wel eens ‘Chicago aan de Maas’ genoemd. Dat heeft een reden. Het komt door Chicago, verklap ik meteen. Chicago heeft namelijk als bijnaam ‘the windy city’. En omdat het in de Maasstad nogal eens kan waaien, wordt zij ‘Chicago aan de Maas’ genoemd. Maar het berust op een misverstand. Chicago heet niet ‘the windy city’ omdat het er zo veel waait, maar omdat de politici in de jaren twintig van de vorige eeuw (de tijd van Al Capone) de naam hadden corrupt te zijn en alleen maar gebakken lucht (‘hot air’) te verkopen.

Moeten we concluderen dat het windstil is in Chicago? Nee, hoor. Chicago is niet windstil. De stad ligt aan een groot meer, Lake Michigan, en er kronkelt ook nog een rivier doorheen, Chicago River, dus het kan er hard waaien. Ik was er eens drie dragen en toen waaide het guur door de straten. Alleen, het is niet de reden waarom Chicago ‘the windy city’ heet. Het toont slechts aan hoe het misverstand heeft kunnen ontstaan.

Wat kan ik zeggen over de Rotterdamse politici? Daar wil ik niet bij stilstaan. Dat is nou typisch zo’n blaadje dat ik laat waaien. En elke verdenking als zou ik hiermee proberen de Rotterdamse politiek in een kwade hoek te plaatsen, sla ik in de wind. Ik moet door. Stap, stap, stap.

Niet stilstaan, een kernachtiger beschrijving van wat hardlopen is kan ik je niet geven.

Rubriek Ren je Rotjeknor

Said El Haji

Said El Haji (1976, Marokko) is schrijver. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en won in 2000 de El Hizjra-aanmoedigingsprijs voor zijn verhaal ‘De klein...

Bekijk profiel