Running pants

30-10-2012 11:54

Door Said El Haji

Vanwege de straffe herfstkou heb ik mijn running pants uit de kast gehaald. Zo heten die dingen, ik heb het opgezocht. Er is (nog) geen Nederlandse benaming voor. Hij mag ook niet worden verward met de – doodgewone – joggingbroek. Een running pants rent een stuk lichter dan een joggingbroek. Een ander groot verschil is dat de running pants vragen oproept. Dat ondervond ik in Feijenoord.

Voor de onwetenden onder ons: Feijenoord is een armoedige deelgemeente. Twee van de vijf wijken die de deelgemeente vormen, behoren tot de armste van Nederland. 6300 kinderen leven er onder de armoedegrens. Door een van deze kinderen werd ik voor homo uitgemaakt.

Waarom werd ik voor homo uitgemaakt?

Omdat ik voor homo werd aangezien.

En waarom werd ik voor homo aangezien?

Omdat ik een running pants aanhad. Een running pants roept vragen op, ik zei het al.

Nietsvermoedend deed ik mijn hardloopronde toen het gebeurde. Ik liep langs een drietal Marokkaanse jongetjes. Zij bleven staan en keken mij verbaasd aan. Ik schatte hen niet ouder dan twaalf. Een paar passen verderop hoorde ik ze roepen: ‘Homóóó!’

Een running pants is een maillot-achtig geval en dat roept bij sommigen iets teveel associaties op aan hun moeders en zussen. Mannen die doen denken aan moeders en zussen staan gelijk aan homo’s. Het gaat te ver om dat helemaal uit te leggen. 

Tot een jaar of drie geleden vond ik het zelf een raar gezicht om mannen in die dingen te zien rennen. Ik had ze alleen bij schaatsers gezien. Ja, daar was het al decennialang gebruik. Het maakte extra dynamisch en ze stonden ook goed bij hen, omdat schaatsers grote gespierde benen hebben. Dat is mannelijk. Bij duurlopers staan ze eerder lachwekkend, misschien wel vrouwelijk. Duurlopers hebben geen grote gespierde benen, ze hebben ijzersterke luciferhoutjes.

Waarom ik toch in zo’n maillot-achtig geval ben gaan rennen, is omdat ze lekker zitten. Het is echt een feest om in running pants te rennen. Ik kan het iedereen aanbevelen, zelfs in deelgemeente Feijenoord. Neem dan wel je iPod mee voor het geval dat je jongetjes tegenkomt die niet beter weten.  

Rubriek Ren je Rotjeknor

Said El Haji

Said El Haji (1976, Marokko) is schrijver. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en won in 2000 de El Hizjra-aanmoedigingsprijs voor zijn verhaal ‘De klein...

Bekijk profiel