Stem op architectuurstad 3.0!

20-11-2014 11:50

Door Hans van Willigenburg

Rondom de eyecatchers ontwikkelt zich een verrassende kwaliteit die beloond moet worden

 

Ook dit jaar geeft de Rotterdamse Architectuurprijs weer ruimte aan het publiek om de smaak in architectuurland mede te bepalen. Volgens Stadslog een uitgelezen kans de ‘usual suspects’ even in hun grandeur te laten stikken en te stemmen op één van de minder opvallende gebouwen die Rotterdammers blij maken, barsten van de kwaliteit en buitenlui confronteren met de toegenomen kwaliteit van Rotterdam 3.0. Een stad waar nu, zo blijkt, ook de periferie steeds meer druipt van de architectonische hoogstandjes.   

 

Leuk hoor, al die pracht en praal

Blij! Trots! Tevreden! Verheugd! Enthousiast! Verrukt! Door het dolle! Als Rotterdam helemaal uit zijn dak gaat, is het vaak omdat er een grotesk gebouw na jaren van herrie, blubber en ongemak eindelijk in volle glorie te bewonderen is. Alle bobo’s van de stad komen elkaar dan weer tegen, drinken een glas, doen een plas en feliciteren elkaar met het nieuwe ‘hoogtepunt’. Zo ging het onlangs met Rotterdam CS. Met De Rotterdam. En zo ging het ook met de Markthal. Een in Londen gevestigd instituut voor stedenbouw vond zelfs dat er nu zoveel hoogtepunten in de stad te vinden zijn, en dat die onderling zo’n leuk, aantrekkelijk en functioneel plaatje opleveren, dat Rotterdam zich in 2015 ‘European City Of The Year’ mag noemen.

 

Maar nu het écht goede nieuws…

Maar het écht goede nieuws voor Rotterdam architectuurstad zit ‘m ergens anders in. En dat is dat er ‘in de schaduw’ van de eyecatchers functionele gebouwen verrijzen (scholen, pleinen, kerken, bruggen), die misschien minder tijdschriften en top-10 lijstjes zullen halen, maar de stad, buiten het charisma van de mastodonten om, ook steeds aantrekkelijk maken voor de ‘gewone Rotterdammer’ en, ook niet verkeerd, voor het jonge stel elders in Nederland dat Rotterdam ineens op het netvlies krijgt als te overwegen optie om naartoe te verhuizen. Keihard bewijs voor deze positieve ontwikkeling is de prachtige eindselectie van de Rotterdamse Architectuurprijs (#RAP010), categorie: utiliteitsbouw.

 

Crisis helpt...

Volgens architectuurhistoricus en medeorganisator van #RAP010, Catja Edens, hebben we mogelijk te maken met de gunstige naweeën van de kredietcrisis: ‘Gebouwen die vroeger misschien als een “moetje” werden gezien of, hoe dan ook, als toch niet veel meer dan een routineklus, zijn nu ineens interessante kansen om je als architectenbureau te profileren.’ Resultaat? ‘Architectonische kwaliteit concentreert zich niet meer in een bepaald centrum, of op één plek, maar zie je steeds meer verspreid over de stad opduiken.’       

 

Oproep

Laat de eyecatchers, wat ons betreft, dus even links en verdiep je eens in al die minder prestigieuze gebouwen, waarmee Rotterdam nét zo scoort. Klik hier en stem op je favoriete ‘onbekende’!

 

Dit artikel is een samenwerking tussen Stadslog en AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam

 

Afbeelding / AIR

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel