Sanneke van Hassel is gewoon verschrikkelijk goed, léés haar!

14-12-2013 13:29

Door Hans van Willigenburg

5 redenen om je 'Rotterdamse burgerplicht' te vervullen & de kersverse winnaar van de Blamanprijs daadwerkelijk te gaan lézen

 

Ondanks een keurige uitnodiging was @Stadslog010 gisteren - helaas - niet in staat het stadhuis te bezoeken voor de uitreiking van de Anna Blamanprijs aan de Rotterdamse schrijfster Sanneke van Hassel (1971). Dat is jammer, maar dat ontslaat ons niet van de plicht iets veel belangrijkers te doen dan een feestelijk borreltje achterover te slaan en de loftuitingen van enkele hoogwaardigheidsbekleders aan te horen, namelijk: onze volgers op zijn minst aan te sporen het werk van Sanneke van Hassel daadwerkelijk, bij wijze van Rotterdamse burgerplicht, te gaan lézen!

 

Om het overzichtelijk te houden, noemen we 5 redenen om een boek van haar te kopen of te lenen:

 

1. Goed kijken

Sanneke van Hassel kan behalve goed schrijven vooral goed kijken, en in dat kijken - wat zegt het kleinste detail over een situatie of persoonlijkheid? - zit de universele menselijkheid en stille kracht van haar proza. Het levert grootse literatuur op.

 

2. Spannende kennismaking

Sanneke van Hassel is geen vlot pratende 'talkshowgast' en niet eenvoudig 'marketable’. Dat is geen kwaliteit op zich, maar het zou verklaren waarom ze niet zo 'zichtbaar' is en u haar werk (nog) niet kent en het maakt de kennismaking (met een mogelijk onbekende, dus) alleen maar spannender.  

 

3. Het ‘nieuwe’ Rotterdam

Dat Jules Deelder een Rotterdams en alom stralend fenomeen is, valt niet te ontkennen, maar het beeld dat hij van Rotterdam schetst, begint, geheel buiten zijn schuld om, wel een beetje gedateerd te raken. Het proza van Sanneke laat de rauwe en ruwe kanten van hedendaags en multicultureel Rotterdam zien. Een waardevolle uitbreiding van de Rotterdamse literatuur!

 

4. Het verhaal ‘Como’

Het briljante verhaal ‘Como’, uit haar laatste verhalenbundel ‘Ezels’, is alleen al genoeg om voorgoed verslaafd te raken aan het werk van Sanneke van Hassel. In een paar bladzijden schetst zij de vrouw van een ambitieuze, Amerikaanse politicus, die alleen met haar beweeglijke kinderen in het vliegtuig naar Europa zit omdat manlief het te druk heeft met het verbeteren van de wereld en het campagne voeren voor een progressieve presidentskandidaat. Zelden werd ‘het gat’ tussen woorden en daden zo kernachtig en wrang beschreven.  (Eat that, @diederiksamsom!) 

 

5. Showing, not telling

Er zijn weinig schrijvers die zich zó consequent aan de stelregel ‘Showing, not telling’ houden. In het proza van Sanneke van Hassel zit de persoon Sanneke van Hassel zelden in de weg.

 

Bestel dus zsm het werk (of één van de werken) van Sanneke van Hassel! Het liefst via de 'contact'-button op de website van v/h Van Gennep. 

 

Meer over de uitreiking van de Anna Blamanprijs 2013 en het juryrapport vindt u hier

 

De jubelende tekst van het juryrapport lezen? Klik hier

 

Afbeelding / www.slaa.nl

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel