RTV Rijnmond verliest strijd om ontslag, blijft allergisch voor eigenzinnigheid

8-8-2016 16:16

Door Hans van Willigenburg

Aanblijven Ronald Vonk mogelijk  Pyrrhus-overwinning

Van de buitenkant is het een juridisch conflict. Maar in werkelijkheid gaat het natuurlijk om de bedrijfscultuur van onze regionale omroep, RTV Rijnmond. Die liet zich de afgelopen maanden kennen op een manier die niet nieuw is, maar dankzij het onzalige voornemen programmamaker Roland Vonk ‘kalt’ te stellen (ontslag zonder vergoeding) wel voor het eerst werd blootgesteld aan een rechterlijke uitspraak, en aan de publieke afkeuring van veel radioluisteraars (in het bijzonder de fans van Roland Vonk, natuurlijk). Reden van het arbeidsconflict was een kritisch getoonzette groepsmail van Vonk over het rijk besprenkelde afscheid van voormalig RTV Rijnmond-directeur Eric Wehrmeijer, een man die jaarlijks twee ton in zijn zak stopte en wiens verdiensten voor zo ongeveer iedereen diep verborgen zijn gebleven. In een journalistieke organisatie, met welbespraakte en kritische personeelsleden, zou je verwachten dat er op zijn minst een discussie of open gesprek zou ontstaan over de veelbesproken mail, maar de geringe bestaanszekerheid onder journalisten (‘sorry, ik steek mijn nek even niet uit’) in combinatie met het wereldvreemde management bovenin de organisatie (‘wij wachten op ons pensioen en willen rust in de tent’), leidde dus tot een heftige botsing waarbij de programmaker door de behandelend juristen van Rijnmond als een soort ongedierte werd afgeschilderd. Gelukkig heeft de kantonrechter door de ordinaire machtspolitiek van de Rijnmond-directie heen gekeken en het verboden dat ze de kritische en bij velen geliefde programmamaker Roland Vonk ontslaan. Na de bekendmaking van het vonnis stroomden op Facebook een leger aan duimpjes binnen van vrijheidslievende Rotterdammers, die perfect aanvoelen dat hier een vakkundige journalist, één van de laatste ‘parels’ op de zender, in een strijd is verwikkeld met gezichtsloze bureaucraten die liever met bibberende jonkies werken dan met een ervaren werknemer die een (pittige) mening heeft.  

Angsthazen

Natuurlijk is de voorlopige ‘redding’ van Roland Vonk goed nieuws voor het Rotterdamse medialandschap. Maar als we niet oppassen zal het een Pyrrhus-overwinning blijken te zijn, want degenen die achter deze onsmakelijke poging tot ontslag zitten, blijven gewoon zitten. Het zijn de managers die al jaren blijk geven het ‘don’t rock the boat’-principe hoog in het vaandel te hebben staan. Hun bedaagde kijk op risicomanagement heeft ervoor gezorgd dat RTV Rijnmond allang niet meer de ophefmakende en eigenwijze zender is, die het ooit was. Maar een verzameling journalistieke angsthazen, die het Rotterdamse publiek wil ‘bedienen’, wat ongeveer synoniem is met ‘niet voor het hoofd stoten’. Niet voor niets zijn er de afgelopen jaren, in de periferie van RTV Rijnmond, nieuwe (Rotterdamse) media-initiatieven ontstaan, die zich – in tegenstelling tot Rijnmond – wél voor de stad interesseren, wél kleur op de wangen hebben, en zo nodig wél door vragen en ruimte creëren om issues uit te diepen. Rijnmond opereert al jaren op de automatische piloot. Als een regionale versie van het ‘staatsjournaal’, met één en al uit Hilversum geleende gebruiken, rituelen en opinies.

Comfort zone

Het is Roland Vonk tenslotte meer dan gegund om in de ‘veilige omgeving’ van RTV Rijnmond zijn werkzaamheden voort te zetten. Maar hoeveel spannender zou het zijn als dit lokale fenomeen met zijn aanzienlijke fanbase ervoor zou kiezen om zelfstandig, op internet, prachtprogramma’s te gaan maken. Eén of twee ordentelijke sponsors zouden voldoende moeten zijn om een nieuwe continuïteit te creëren, los van de griezels in de top van RTV Rijnmond. Dát zou pas werkelijk hoop bieden voor de toekomst! Want wat moet je anno 2016 nog met regionale omroepen die van 'Kopf bis Fuss' afhankelijk zijn van overheidsgeld, zoals Tara Lewis op @versbeton terecht aan de orde stelde.  

Terugkeren op het ‘oude nest’ zal voor Roland Vonk, persoonlijk, misschien een genoegdoening zijn,  maar het is ook een soort terugkruipen naar de 20-ste eeuw, naar de ‘comfort zone’ waarin de Rijnmond-directie ten koste van alles wil blijven zitten, plichtmatig verslag doend van politiek, haven en cultuur. 

Afbeelding / www.youtube.com

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel