Inspirerend & scherp bouwbubbeldebat

23-5-2013 16:39

Door Hans van Willigenburg

Hoogtepunten van het grondige debat over de wel of niet terechte bouwlust in de Rotterdamse binnenstad

 

Beste Rotterdam-fanaten, het is helemaal niet erg dat u afgelopen dinsdag thuis voor de buis zat, een boek las, in de bioscoop zat, in het vliegtuig en/of overwerkte: Stadslog Rotterdam ‘leidt’ u graag door de hoogtepunten van het Bouwbubbeldebat in Arminius. Kernvraag 1: zijn we met al die grote (nieuwe) gebouwen op weg naar een spookstad met (meer) leegstand? Kernvraag 2: zijn de bouwplannen nog wel ‘in lijn’ met de consumentengewoonten van het internettijdperk?

 

 

DEEL I ‘INRICHTING BINNENSTAD’

 

17 min 10 sec

Professor Wouter van Stiphout wordt lichtelijk depressief van de Rotterdamse bouwplannen en ziet (citaat) ’een gebrek aan verbeelding, een gebrek aan fantasie.’ (Kijkt als een oorwurm.)

 

17 min 58 sec

Wethouder Karakus (PvdA) bevestigt, onbedoeld waarschijnlijk,het beeld dat Van Stiphout schetst. Hij wil als bestuurder helemaal geen fantasievolle ingevingen maar vooral (citaat) ‘dingen voor elkaar krijgen’. (Vastgoedjongenstaal.)

 

37 min 45 sec

Rotterdam moet boven alles ‘aantrekkelijk’ blijven voor bedrijven, aldus Karakus. Welke bedrijven? Karakus zet grootbedrijven als Shell en Unilever in het zonnetje (citaat): ‘Dankzij Shell en Unilever wordt het Weena weer gevuld.’ (Aha. De Shell is een soort ‘tandarts’ die het Weena ‘vult’. Dank je wel, Hamit. En warempel - alweer een PvdA-er die een overstap naar Shell ambieert?)

 

46 min 27 sec

Karakus probeert zich aan het imago van vastgoedjongen te ontworstelen en ontkent dat de gemeente ‘mee ontwikkelt’ aan projecten als De Rotterdam, Calypso, Central District en de Markthal (citaat): ‘Mee ontwikkelen doe je pas als je risico loopt. Dat doen we als gemeente niet.’ (Hamit weet hoe de kleine lettertjes werken.)

 

48 min 40 sec

Wouter van Stiphout drijft de boel op de spits. Na Karakus’ uitleg over Calypso en Central District roept hij verontwaardigd (citaat) ‘Dat is toch mee ontwikkelen?!’ (Lichte wanhoop bij Van Stiphout).

 

53 min 10 sec

Daartoe uitgenodigd prijst Van Stiphout de gemeente voor het Stadsinitiatief en een project als de klushuizen (citaat) ‘Die klushuizen is een onderschat idee, waar het buitenland met bewondering naar kijkt. Dat zou je moeten opschalen.’ (Van Stiphout omarmt het bottom-up denken.)

 

54 min 19 sec

Uitnodiging tot zelfkritiek: wat vindt Karakus dat hijzelf/de gemeente niet goed doet? (Hier moet hij duidelijk even diep over nadenken…)

 

1 uur 06 sec

Bám! Ondernemer Anke Griffioen geeft een cursus Realiteitsgezind Ondernemen  anno 2013. Ze ontrafelt de bouwplannen van de gemeente Rotterdam met ongekende souplesse. Kijken!!! Citaat: ‘Ik heb een heleboel drogredeneringen bij de gemeente ontdekt.

 

1 uur 11 min 10 sec

Anke sluit haar analyse af: ‘Als je ambtenaren niet in één doos opsluit maar heen wen weer laat lopen, heb je straatballet. En straatballet is één van de belangrijkste onderdelen van een vitale stad. Mensen moeten op straat lopen, die moeten niet in een doos zitten. Daarom moet er ook geen Koopdoos komen!!!’ (Tsjakka.)

 

1 uur 11 min 30 sec

Karakus reageert op vernietigende kritiek van Griffioen (citaat): ‘Bouwen is geen doel op zich. Maar er móeten vierkante meters bij.’ (Dat is zijn ‘overtuiging’.)

 

DEEL II ‘FORUM’

 

1 uur 16 min 55 sec

Arno Ruigrok van Multi Development ontwikkelt naast de Koopgoot de ‘koopdoos’ Forum en bevestigt nog even wat we al wisten (en waar Karakus omheen draait): ‘De gemeente Rotterdam is ondernemend. Ze helpt graag mee om ontwikkelingen te faciliteren waar marktpartijen mee komen. Voor ons als marktpartij is Rotterdam een prettige stad.’ (Wij vertalen dat voor het gemak als: Rotterdam ontwikkelt wel degelijk méé.)

 

1 uur 18 min 00 sec

Guus van der Werff van Ondernemersnetwerk 010 komt met ietwat wijdlopig exposé over de mitsen en maren rond de ‘koopdoos’ Forum. Eén van zijn belangrijkste pijnpunten: vier of vijf jaar lang snoeiharde bouwactiviteit in het centrum van de stad. ‘En dat in economisch zware tijden. En met consumenten die ’s ochtends bepalen waar ze die middag boodschappen gaan doen.’ (Pijn in de portemonnee.)

 

1 uur 26 min 32 sec

Somber beeld van Van der Werff: ‘Als winkelstad heeft Rotterdam de afgelopen 5 á 6 jaar zijn plek in de regio verloren.’ (Uitleg volgt.)

 

1 uur 27 min 32

Arno Ruigrok (Multi Development) leest vooral vrolijke rapporten en wijst op prognose over bevolkingsgroei van grote steden als Rotterdam, ten opzichte van middelgrote sukkelaars als Zwolle, Groningen en Breda. ‘Rotterdam is bij uitstek de stad om verloren gegane koopkracht terug te winnen.’ (Tatataratataratááá! Zet de bouwkranen maar klaar!) 

 

1 uur 37 min 20 sec

De heer Manhave (Manhave Vastgoed) vindt het bouwen van Forum ‘onverantwoord’ en heeft een stevig verhaal uit de praktijk.

 

1 uur 40 min 00 sec

Bóem! Volgens dezelfde heer Manhave loopt de beleving van Rotterdam (citaat) ‘kei- en keihard achteruit’.

 

1 uur 49 min 35 sec

Vrouw in het publiek levert mooie afsluiter van het gehele debat: ‘Heel veel minder ambitie. En veel meer zin in de realiteit.’ (Bij dat laatste citaat sluit Stadslog zich van harte aan!)

 

Verwante artikelen op Stadslog hieronder:

 

'Rotterdam wacht op penopauze' - klik hier

'De slag om Rotterdam'- klik hier

'Karakus verkoopt zijn ziel aan koopdoos' - klik hier

 

Gerelateerd artikel in vakblad Cobouw:

 

'Rotterdam bouwt gewoon door' - klik hier

 

 

 

 

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel