Genieten zonder film...

30-1-2013 11:39

Door Hans van Willigenburg

Extreem kort sfeerverslag vanaf het filmfestival Rotterdam

 

Sfeer proeven op het filmfestival. Een aantal jaren geleden deed ik dat voor RTV Rijnmond en bracht er verslag van uit in het middagprogramma ‘Branie voor Twee’ van Ronald van Oudheusden. Nu loop ik ‘onbezoldigd’ rond, maar het plezier is er niet minder om. Ten einde van het Filmfestival te genieten hoef je, in mijn ogen, strikt genomen helemaal geen film te zien.

 

De festivalgangers die er rondlopen zijn ‘film’ genoeg!

 

Waar ik het meeste van geniet zijn de bejaarde dameskoppels; gepensioneerde vrouwen die ondanks hun grijze haren en dikwijls vormloos geworden uiterlijk nog iets kinderlijks in hun oogopslag hebben behouden en, ogenschijnlijk, los van elk cynisme pré-Wilderiaans nieuwsgierig blijven naar de nieuwe Paraguayaanse, Estse, Kazachstaanse of Mongoolse rolprent, uit het diepgevoelde respect - of moet je zeggen: een ontembare straalkacheltjeswarmte? - voor ‘het gansche mensdom’ waarmee ze in de jaren ’70 homo’s, lesbo’s, buitenlanders en werklozen via praatgroepen geaccepteerd probeerden te krijgen in de Nederlandse samenleving. Ze kijken de wereld in alsof het nog steeds een inspirerend en uit te onderhandelen bord met veelkleurige Lego-stenen is; iets dat ze bevestigd krijgen op een festival waar de crème de la crème der verschillende naties bijeen is en schelden of het debiteren van vooroordelen zo niet bij de wet verboden dan toch in ieder geval 'not done' zijn. 

 

In een bankje op het Schouwburgplein zag ik zo’n bejaard koppeltje vrouwen zitten, jawel, in regenjacks, gezellig keuvelend, onderwijl hun thuis gesmeerde boterhammen uit een plastic zakje halend; bijna weer twee schoolmeisjes. ‘Ik vond de Indianen in die film  zóóó enorm puur…’ zei de ene bejaarde dame tegen de andere bejaarde dame, die knikte.

 

Geef toe, zo’n zinnetje over ‘pure Indianen’… Dat is toch genieten? Puur genieten?     

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel