Koor buzzinesss...

4-9-2012 17:23

Door Marina Meeuwisse

Plein 1953

Werk-technisch gesproken was het belangrijk dat ik vandaag naar Plein 1953 ging. Voor een visuele inventarisatie van het plein. Juist dát plein is verkoren om een pilot onderzoek te gaan doen in samenwerking met de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente. De gemeente Rotterdam, dat zult u begrijpen.

 

Het valt me op dat de aangrenzende winkels op het plein in te delen zijn in categorieën: ondernemers die een niet-traditioneel Nederlandse achtergrond hebben, door de overheid  gesubsidieerde organisaties zoals een bibliotheek, en leegstaande panden en de gebruikelijke grootgrutters.

 

Terwijl ik zo’n visueel onderzoek uitvoer heb ik vaak gesprekken met bewoners, ondernemers en passanten. Dat is vandaag niet anders. Het immense plein ziet er leeg uit en volgens de mensen die ik spreek is dat kenmerkend voor het plein. Tenminste: sinds het plein aangepakt is. Tegelijk met een nieuwe bestrating zijn er kiosken verdwenen en is er een kunstwerk in de vijver gezet. Met als gevolg dat nu, behalve soms op zondag, ook de mensen zijn verdwenen.

 

Maar dat terzijde.

 

 

Inspraak

Ik zie een levensmiddelenwinkel, zoals je die zoveel ziet in de 21ste eeuw van Rotterdam. Zo’n winkel waar de ondernemer met zorg en toewijding, elke dag weer, verse groente en vers fruit voor zijn winkel uitstalt. Terwijl ik door mijn lens kijk en op de sluiterknop druk, maak ik een praatje met de eigenaar. “Jammer,” zegt hij, “dat u vandaag met dit mooie weer komt fotograferen. Vandaag is het niet zo mooi, al mijn kostbare fruit ligt binnen. Want buiten schijnt de zon te hard en dan is mijn fruit voor je het weet rijp voor de vuilnisbak.” Hij wenkt me mee naar binnen en wijst met trots op z’n pruimen, druiven, perziken en meer van dat fruit waarvan je spontaan gaat watertanden. Ik maak, op zijn verzoek foto’s van het fruit. Hij pakt mijn handen vast en manoeuvreert via mijn handen de camera zodat zijn fruit in optima forma in beeld komt. Want als ik dan toch foto’s maak, dan wil hij wel dat ze mooi worden. Het is zíjn fruit, zijn koor buzziness!

 

Terwijl ik de man groet en wegwandel valt mijn oog op de winkelruit, ik pak mijn camera uit mijn tas en realiseer me dat ook groente om bescherming vraagt. Bescherming tegen onverlaten die hun fiets achteloos tegen de verse groente kwakken die ze vanavond gaan eten.

Rubriek MM

Marina Meeuwisse

Marina Meeuwisse combineert wetenschap en kunst. Vanuit wetenschappelijk oogpunt houdt zij zich bezig met perceptie, emotie, geheugen en fundamenteel onderzoek. Haar onderzoek focu...

Bekijk profiel