Dagboek van een verlaten auto

11-7-2012 13:27

Door Marina Meeuwisse

Een auto op de stoep parkeren. Mag dat? In feite niet, want je weet: er volgt geheid een boete. Maar deze auto mag dat, want deze auto maakt deel uit van een politiecampagne tegen autocriminaliteit, lees ik in het AD van 4 juli 2012.

 

Interessant, denk ik want ja, de psychologie leert ons andere dingen. Een verwaarloosde omgeving is funest voor een schone en veilige stad. De invloed van troep op straat is zo groot dat mensen er nog meer een troep van gaan maken en zelfs gaan stelen. Zo verklaart de Broken Windows Theorie uit 1982, een sociaal psychologisch fenomeen: Wanneer we denken dat het anderen niet kan schelen wat de regels zijn stimuleert dit antisociaal gedrag en gedrag-uit-eigen-belang. En dat gebeurt hier: de regel ‘niet op de stoep parkeren’ wordt overtreden. We krijgen dus twee signalen als we langs die auto’s lopen: op de stoep parkeren mag niet, maar hier en nu even wel. Vooral als de andere condities onze anonimiteit onderstrepen, bijvoorbeeld als de auto’s op plekken staan waar weinig mensen komen, is de kans groot dat antisociaal gedrag zich voordoet. Want de typologie van de omgeving speelt hierin een belangrijke rol, weten psychologen sinds de jaren vijftig. Is de invloed van rommel op straat zo groot dat mensen nog meer regels gaan overtreden? Ja! In Groningen is recent onderzoek gedaan naar die Broken Windows theorie. En wat bleek: graffiti naast een bordje “No Graffiti” stimuleerde de mensen meer rommel te maken en hield een minderheid zich minder aan de regels.  En, niet onbelangrijk: de kans dat mensen vaker gaan stelen neemt toe!

 

In het voorbeeld van deze auto is het ook nog eens zo dat er, speciaal voor kinderen, stoeptegels zijn beschilderd waarop de kinderen worden gewaarschuwd voor verkeer: “Pas op”, staat er nog vaag te lezen. Dan ben je 8 jaar, je kijkt uit voor het verkeer EN je ziet een auto op de stoep staan….. Oversteken wordt zo een morele handeling en je leert als kind: regels zijn er om te overtreden.

Rubriek MM

Marina Meeuwisse

Marina Meeuwisse combineert wetenschap en kunst. Vanuit wetenschappelijk oogpunt houdt zij zich bezig met perceptie, emotie, geheugen en fundamenteel onderzoek. Haar onderzoek focu...

Bekijk profiel