De ziel & het nieuwbouwhuis

8-4-2014 09:01

Door Michelle van Dijk

Ditmaal trekt Michelle de stoute schoenen aan, 'probeert' een nieuwbouwhuis en wil - echt waar - over haar vooroordelen heen stappen

 

Na een paar maanden zoeken had ik het gehad met rotte funderingen. Hoe charmant een oud huis ook is, het is toch weinig charmant als je al een funderingsonderzoek moet laten doen voor je kunt gaan onderhandelen. Zal ik dan, dacht ik heel voorzichtig, zal ik dan eens in een nieuwbouwhuis gaan kijken?

 

Dat is nogal wat, hoor. Mijn wanhoop is blijkbaar groot, nu misschien wel groter dan mijn vooroordelen over nieuwbouw. Want nieuwbouw is saai, dat ten eerste. Nieuwe huizen hebben geen ziel. Ze hebben wel allemaal van die gekke ventilatiedoppen aan het plafond in plaats van schattige bovenraampjes. Volgens sommige mensen krijgen we dankzij die ventilatiedoppen ook enge ziektes en luistert Barack Obama himself al onze gesprekken af via deze kanalen. In nieuwbouwhuizen wonen geen leuke mensen – ík woon er immers ook niet. In nieuwe straten weet niemand de weg, er zijn navigatiesystemen die je straat zelfs niet kunnen vinden. Zit je daar in je mooie huis, alles glimt en werkt, maar het is er niet gezellig en niemand komt bij je langs, want ze weten je niet te vinden en het enige wat je hoort is je eigen echo, want het echoot goed tussen al dat prefab beton.

 

Maar ik wilde het proberen. Een makelaar zou mij met een mooi praatje vast wel wat positiever stemmen, dacht ik. Op een vakantiedag fietste ik dus met mijn dochter naar een kantoortje in de stad. Ik heb een lieve, brave dochter, die kun je best meenemen naar zo’n afspraak. We werden aan een tafel neergezet waar drie grijstinten badkamertegels lagen en een paar plattegrondjes van de verschillende woningtypen. Daar wachtten we een kwartier tot de makelaar ook tijd had voor ons. Dochter was inmiddels wat minder lief en braaf en het gesprek dat volgde was één grote desillusie. De makelaar vond zelf ook oude huizen interessanter, zo bekende hij. Hij liet me alle stukken zien en rekende voor wat het huis me zou kosten; vooral veel duurder dan op de website stond, daar kwam het op neer. ‘Sááááái,’ zei mijn dochter steeds, ‘dit is saai.’ Ze bedoelde het gesprek, of die man, niet het huis, maar gelijk had ze: er was geen bal aan.

 

Oké, laatste kans: dit weekend was het Openhuizendag, dus ik ging eens kijken bij een blok nieuwe huizen bij mij in de buurt, het project 130 Watt. Dit zijn huizen van 120 m2, verdeeld over drie of vier verdiepingen, met tuin of dakterras. Verplicht een parkeerplaats erbij in een afgesloten binnentuin en bij de helft van de woningen parkeer je de auto onder je eigen dakterras. Bij een huis van vier verdiepingen mag je zelf kiezen waar je de keuken neerzet, want dat is al sinds tien jaar dé trend in nieuwbouwland: één hele verdieping als eetkamer en één hele verdieping als woonkamer, want sinds we allemaal nog maar twee kinderen hebben, weten we van gekkigheid niet meer wat we moeten met al die vierkante meters. In een modelwoning liet ik dit keer mijn beide modelkinderen rondrennen. Mijn zoon riep: ‘Dit is oplichterij!’ toen hij ontdekte dat alle meubels van karton waren.

 

Ik liep naar het dakterras en zag nog een reden om het huis niet te kopen: het is me toch een lelijk blok huizen bij elkaar met die parkeerplaats, dat dakterras en de ijzeren tralies om het dakterras heen! De makelaar blaatte over een hoog afwerkingsniveau en ik staarde naar de binnen-’tuin’ die 100% parkeerplaats was. Ik vroeg of je het huis ooit ook voor € 250.000,- zou doorverkopen en hij  antwoordde dat je een woning koopt voor je plezier. Om erin te wonen. Elke financieel adviseur zou je vertellen dat dat onzin is, maar goed dan. Ik ga mee in deze redenering, sterker nog: ik ben volledig overtuigd. Als ik een huis koop voor m’n plezier, dan zal het nooit zo’n fantasieloos, bordkartonnen nieuwbouwhuis zijn.

 

Sáááááááái!

Rubriek Koper zoekt huis

Michelle van Dijk

Michelle van Dijk rolde in de jaren negentig door de gangen van het Marnix Gymnasium, haalde daar een papiertje en begon in Leiden een studie Nederlands. De beste studie die je maa...

Bekijk profiel