ROTTERDAM-NOORD IS DE ‘BRONX’ VAN HET NIEUWE CS

11-12-2013 11:12

Door @SLAM

De glorieuze fietsenstalling van het nieuwe CS bedient 'één kant'

 

Het fenomeen fietsenstalling lijkt dé nieuwe graadmeter van onze beschaving en logistieke intelligentie. VersBeton-collega Inge Janse gaf onlangs een koddige aftrap van wat een nieuwe genre lijkt te worden: fietsenstallingslectuur. 'Onze' Stéphan Lam breidt het corpus van dit nieuwe genre nu uit, met dit puntige stuk over de redelijk rampzalige situatie aan de noordzijde van CS als zwaartepunt. Let vooral ook op de foto's! 

 

Leuk dat er sprake schijnt te zijn van een nieuwe fietsenstalling, maar wat hebben wij daar, bewoners van de noordzijde, aan? Aan onze kant is de situatie ongewijzigd, zeg maar: chaotisch. Al jaren kampen we hier met een fietsoverschot, of liever gezegd: een stallingstekort. De gemeente lijkt er plezier aan te beleven het de fietser in Rotterdam-Noord zo lastig mogelijk te maken, want wie zijn fiets buiten het lijntje zet of - zoals we dat vroeger altijd deden - aan een lantaarnpaal, wordt aan de hoogste paal gehangen: in casu, je fiets wordt genadeloos ontvoerd. Je rijwiel haal je daarna op van een nagenoeg onbereikbaar industrieterrein, zo'n drie kwartier zeulen met het openbaar vervoer van het station verwijderd. Daar, in de Spaanse Polder, op enkele honderden meters van de gemeente Schiedam, vind je geen familiegraf, maar een gigantisch fietskerkhof. De mooiste fietsen worden gereïncarneerd en koopt u voor de hoofdprijs terug in een Piekfijn-filiaal bij u in de buurt.

 

Echt… Het is een bizarre warboel op het Proveniersplein. Er heeft zich een lijnenspel op de grond ontwikkeld, dat eerder doet denken aan de werken van Escher dan van Mondriaan. De fietsrekken staan her en der verspreid, vaak los boven de grond en liefst zo dicht naast elkaar, dat fietssturen elkaar innig omarmen cq. in de haren zitten. Er is wel eens plek in de steile en onhandige, met bladeren bedekte, donkere fietsflat, maar een fiets veilig bevestigen is daar nagenoeg onmogelijk.

 

‘Maar,’ zei de gemeente, ‘straks is alles voorbij! Dan hebben we een prachtige fietsenstalling waar zo'n vijfduizend fietsen in kunnen.’ Helaas - sinds de opening heb ik geen stalling gezien. Stilletjes hoop ik dat ik mij net zo vergis als Inge Janse, en dat er een geheime ingang aan de noordzijde is verstopt.

 

Hadden we in Noord maar een fietsengraf!

 

De fotoreportage van Stéphan is een meer dan treffende illustratie van dit bondige betoog.

 

Afbeeldingen / Stéphan Lam

Rubriek Geenszins blind

@SLAM

@SLAM fungeert al sinds zijn geboorte als Rotterdammer. De liefde voor Rotterdam steekt hij niet onder stoelen of tafels (vrij naar Wijnschenk), maar is geenszins blind voor achter...

Bekijk profiel