Wat er in het bed van J. gebeurde

30-1-2013 11:43

Door Daniël Dee

Mijn goede vriend J. heeft besloten om Rotterdam te verlaten, daarom heb ik geholpen met verhuizen. We kennen elkaar al langer dan niet, dus dat was wel het minste wat ik kon doen. Veel heb ik overigens niet gedaan, daar hoef je je dus geen grootse voorstellingen van te maken. Ik heb een plankje vastgehouden terwijl J. wat schroeven uit de muur peuterde en ik heb samen met hem de wasmachine getild. Het was overmacht mijnerzijds, want ik heb het nu eenmaal drukdrukdruk. Anders had ik me uiteraard de ballen uit de broek gewerkt. Tuurlijk, jongen, geloof 'ie 't zelluf...
Ik bekeek het huisje in de Essenburgstraat waar J. bijna dertien jaar had gewoond. De liefde en het werk, in die volgorde, zijn de factoren die ervoor zorgen dat hij naar Uitgeest – of all places – vertrekt. Het was voor het eerst dat ik het huis helemaal leeg zag.
Zo'n levensveranderende gebeurtenis doet toch wel iets met een mens. Wij zijn samen praktisch volwassen geworden in Rotterdam, eerst op Zuid en later in West. We kennen elkaar door en door, aan één blik hebben we voldoende om te zien wat de ander voelt. Dat wil echter niet zeggen dat we alles van elkaar weten.
Wat J. bijvoorbeeld niet weet is wat er in de zomer van 2005 in zijn bed gebeurde. Hij was die zomer in Griekenland op vakantie en hij had mij gevraagd om zijn kat eten te geven en zijn planten water. Ik had dus zijn sleutels en destijds nog genoeg vrije tijd om rottigheid uit te halen, ook als ik er niet op uit was.
Omdat het een warme zomer was, bezocht ik regelmatig het terras van WP. Op een avond, na reeds het nodige ingenomen te hebben, kwam er pardoes een vrouw naast me zitten. Geheel uit vrije wil, terwijl het terras niet eens overvol was. We raakten in gesprek en het werd al snel vertrouwelijker, dus wilden we elkaars naam weten en ik stelde me voor als zijnde goede vriend J. Zoals gezegd, het was een warme zomer en ons gesprek veranderde alras van vertrouwelijk naar intiem, dus kozen we ervoor om naar mijn huis te gaan, lees: de woning van goede vriend J.
Dit voorval heb ik nooit aan J. opgebiecht en ik heb hem nooit gehoord over rare mevrouwen die bij hem aan de deur kwamen om J. te spreken. En dat kwetst me wel. Vrouwen moeten wel een beetje naar me verlangen en me niet alleen als een stuk vlees beschouwen.
Wat zeg ik nou? Wat is dit nou weer voor een onzin? Als ik haar was had ik ook nooit meer iets met goede vriend J. te maken willen hebben. Eén nacht is meer dan genoeg.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel