Voor even was die liefde niet verloren

27-11-2012 13:50

Door Daniël Dee

Een liedje van toen kwam onverwachts snoeihard binnen. Hoewel het een vrolijk liefdesliedje is, kreeg ik er een wee gevoel van in mijn maag, om wat voorgoed voorbij was.
In mijn huis zijn meer potjes bellenblaas te vinden dan flessen wijn. Sinds ik vader ben, heb ik andere prioriteiten.
Het is voor het eerst in mijn leven dat ik niet meer kan ontsnappen of zomaar kan stoppen. Wat er ook gebeurt: ik zal de rest van mijn leven vader blijven. Het vaderloze bestaan is voltooid verleden tijd. De wereld ligt niet meer onvoorwaardelijk voor me open. Bepaalde mogelijkheden waren alreeds onhaalbaar voor mij; zo zal ik nooit profbokser worden of hersenchirurg. Nu is het echter ook voorgoed onmogelijk om opnieuw te beginnen, zoals ik wel kon met elke liefde of elke baan die ik ooit in mijn leven heb gehad. Dit is overigens geen klacht. Het enige dat ik jammer vind is dat ik nog nauwelijks de tijd krijg om naar muziek te luisteren. Ik weet voor het eerst in mijn leven niet eens wat er momenteel hip is in de alternatieve hoek van de contemporaine popmuziek. Het voordeel is wel dat wanneer ik eens tijd heb om te luisteren, de muziek ook dubbel en dwars binnenkomt. Bijna net zoals die keer dat mijn eerste grote liefde ervandoor ging met een vakkenvuller van Bas van der Heijden. Zij hield van Sinead O'Conner en Marillion. Ik heb jarenlang niet naar die muziek kunnen luisteren. Of eigenlijk is het nu een omgekeerd procedé. Ik hoorde dat liedje van toen en moest denken aan een andere liefde die me ontglipt was. Ik weet dat zij nooit meer terug zal komen, maar zolang de muziek klonk voelde ik me dicht bij haar. Voor even was die liefde niet verloren.
Ik schrijf hier uiteraard niet op om welk liedjes het gaat. Voor je het weet herkent iemand zich daar in en heb ik weer de poppen aan het dansen. Daar heb ik geen zin in, ook al dansen de poppen dan op vrolijke muziek.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel