Vernietigende recensie

30-9-2012 18:26

Door Daniël Dee

De herfst is bij uitstek het jaargetijde ter herbezinnen, om de balans op te maken van het eigen bestaan. Laten we dus eens kijken naar het leven van Daniel Dee en hoe dat zich tot dusver heeft ontspint.
Wie zich een beetje in hem verdiept zal al snel termen horen als: zuipen, bedwelming, lazarus, lam, dronken, toeter, in de lorem, straalbezopen, kachel, laveloos, beneveld, aangeschoten, innemen, teut, hakken, dronken (of had ik dat al gezegd?), van de wereld, delirium en een enkele keer wat onverstaanbaar gemurmel over poëzie. Veel soeps is het niet. En dan hebben we pas het eerste levensjaar gehad.
Een groot redenaar is hij niet. Al vindt hij dat geen aanwijzing voor een beperkt intellect. Hij zegt dan altijd: 'Gezegende sprekers hebben zich simpelweg beter voorbereid op het onderwerp, maar zijn daarom niet per definitie slimmer.' Wij weten wel beter.  
Over de rest van zijn leven kunnen we kort zijn. Vriendschappen onderhoudt hij niet tot nauwelijks. Hij is ronduit een slechte minnaar; type liever lui dan moe. Van zijn familie moet hij niet veel hebben. Hij wordt liever met rust gelaten. En maatschappelijk gezien noemt hij zich dichter, dus dat is een lachertje. We weten allemaal dat niemand je dan meer serieus neemt. Zijn verhouding met zijn gezin kan het beste omschreven worden als een gedoogconstructie; zij tolereren elkaar.
Al met al kunnen we stellen dat Daniel Dee een zelfbouwtuinmeublement van Ikea is, vervaardigd van aangespoeld wrakhout dat alleen gebruik wenst te worden in de winter des doods, maar waar geen mens met een gerust gemoed op durft te zitten.  
Zelfs deze recensie is maar halfslachtig in zijn venijn, want meneertje heeft weer eens wat beters te doen. Naar de kroeg zul je bedoelen.
Ik geef zijn bestaan slechts één ster, voor de moeite.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel