Twee mensen vinden dit leuk

8-2-2016 15:16

Door Daniël Dee

Harmen sms'te mij: 'Grappig commentaar van jou bij de foto's van afgelopen donderdag.'

Harmen is een zestigplusser die mij met enige regelmaat begeleid op gitaar. Dat is leuk voor het publiek en daardoor leuk voor mij. Eindelijk loopt het publiek niet weg als ik mijn gedichten voorlees.

Het wil wel eens voorkomen dat er foto's worden gemaakt van zo'n optreden. Die foto's verschijnen daarna meestal op Facebook. Harmen zit niet op Facebook, maar kan die foto's via zijn smartphone uiteraard wel bekijken als het betreffende profiel openbaar is.

Ik kon me niet herinneren dat ik iets geschreven had onder de foto's van ons laatste optreden, dus ik sms'te hem terug: 'Welk commentaar? Heb ik iets geschreven?'

'Op Facebook misschien? Bij de foto waar wij tweeën op staan staat: twee mensen vinden dit leuk. En bij de foto van mij alleen staat: Daniel Dee vindt dit leuk,' sms'te hij mij.

Harmen wist blijkbaar niet eens wat een like-knop was of hoe die werkte. Wat een stuitende onwetendheid. Wat een onbenul. Ik had hier te maken met een bejaarde kerel die overduidelijk een aantal cruciale stappen had gemist in de ontwikkeling van social media.

'Nu moet ik te veel uitleggen over Facebook voor een sms'je,' schreef ik terug.

Pas later bedacht ik me dat hij waarschijnlijk beter af was. Waarom zou je aan alles meedoen? Wat hadden mij al die uren destijds op Myspace en Hyves uiteindelijk opgeleverd? Ik heb er geen levendige herinneringen aan. Wanneer ik eenmaal op mijn sterfbed lig, zal ik geen warme gevoelens koesteren aan het feit dat ik ooit eens meer dan tweeduizend Facebook-vrienden had en ook wel eens meer dan honderd likes op een post heb gekregen, een Indiër zal tenslotte ook niet terugdenken aan de hoeveelheid T-shirts die hij heeft gestikt als kleuter en een mijnwerker zal niet opscheppen aan het eind van zijn leven over de hoeveelheid kolen die hij eigenhandig met een pikhouweel heeft losgeslagen.

Zul je natuurlijk altijd zien dat vlak voor ik mijn laatste adem uitblaas ik nog eenmaal moet gniffelen om dat ene kattenfilmpje dat ik van de week zag. Hopelijk denken mijn geliefden dan dat ik terugdacht aan de mooie momenten die ik met hen heb doorgebracht.

Na mijn antwoord kreeg ik nog een sms'je van Harmen: 'Hoeft niet. Luister op dit moment lekker naar muziek. Zal wel weer laat worden en toch op tijd op. Dat wat ik leuk vond was dat je schreef dat twee mensen het leuk vonden, terwijl tegenwoordig iedereen zichzelf zo profileert. That's all.'

Daar heb ik niet meer op gereageerd, want ik was inmiddels druk met het aanmaken van een Instagram-account.

 

Afbeelding / www.telefoonabonnement.nl

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel