Staartje van vernieling

29-9-2012 14:45

Door Daniël Dee

Ik plofte op de bank voor de televisie, zonder mijn vader te groeten, sterker nog: ik zei geen woord en keek hem niet eens aan, zoals een rechtgeaarde puber betaamt. Ik zei uiteraard ook niet dat ik net enkele vernielingen had aangericht in het squashcentrum; ik was me daar belazerd. Mijn vader nam evenmin de moeite om mij te groeten en ik betwijfel of hij mij aankeek, al was het alleen maar vanwege het feit dat hij zich achter een krant verschool. Dat hij die ochtend zijn vader had begraven deerde hem niet; hij liet het althans niet blijken.

De telefoon ging en mijn vader nam op. Na een korte stilte zei hij: 'Daar kan ik niks aan doen,' en legde de hoorn weer op de haak. Even keek hij me ijzig aan, maar pakte daarna de krant op. Tot lezen kwam hij niet, want de telefoon ging weer over. Na eenzelfde korte stilte zei hij: 'Daar zijn jullie toch voor verzekerd,' en na weer een korte stilte: 'Daar heb ik het geld niet voor,' en: 'Nee, ik heb mijn kinderen niet verzekerd,' en hij legde de hoorn andermaal op de haak.

Ik begreep dat het squashcentrum belde met de mededeling dat ik een glazen wand en deur van ze had vernield. Het centrum wilde mijn vader nu laten opdraaien voor de kosten.

Weer ging de telefoon en zuchtend nam mijn vader op.

'Luister,' zei hij, 'ik kan de deur en de wand schilderen en daarmee is de zaak afgedaan. Dat is mijn voorstel,' en na een stilte: 'Kan me niet schelen dat het een glazen wand is, al was ie van goud, jullie willen niet op mijn voorstel ingaan en dan houdt het op, dan kan ik niets meer voor jullie betekenen.'

De deur en de wand zijn uiteindelijk vergoed door de verzekering van het squashcentrum. Uiteraard pas nadat mijn vader iedereen op het hart gedrukt had dat de bewuste deur zomaar uit elkaar geklapt was, terwijl ik hem opende. Ik heb hem nooit verteld dat ik er tegenaan heb staan duwen dat het een aard had.

Waarom mijn vader geen aansprakelijkheidsverzekering voor zijn kinderen had afgesloten is me een raadsel. Ik vermoed dat het hem meer gekost heeft dan opgeleverd. Het is namelijk nogal eens voorgekomen dat ik iets, al dan niet expres, vernielde.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel