Op de kinderboerderij

30-8-2012 16:40

Door Daniël Dee

Ik wilde het op een zuipen zetten, maar mijn dochter wilde naar de kinderboerderij, dus gingen we naar de kinderboerderij. Zo simpel werkt dat in ons gezin, of ik nu goed geslapen heb of - zoals weer eens het geval was - geen oog had dichtgedaan. In ons geval gingen we naar kinderboerderij De Bokkesprong in Spangen. Over deze kinderboerderij valt niets maar dan ook werkelijk niets bijzonders te vertellen. Een kinderboerderij is een kinderboerderij is een kinderboerderij. Op elke kinderboerderij lopen geiten en kalkoenen rond en op elke kinderboerderij is het onmogelijk om keutels te ontwijken.

(Voor de mensen die het interesseert: in bovenstaande alinea van 97 woorden heb ik acht keer het woord 'kinderboerderij' gebruikt. Dat is een unieke prestatie in de Nederlandse letteren.)

Ik voel me altijd wat verweesd als ik alleen met mijn dochter op stap ga. Zittend op een bankje met een plastic zakje vol oud brood is voor mij geen natuurlijke habitat. Om me heen zag ik moeders spontaan omgaan met hun kinderen. Zelfs de begeleiders van een klas mongolen gingen achteloos om met het geschreeuw van hun kinderen. Ik geneer me altijd tussen vreemden als ik in de weer ben met mijn dochter. Ach, waar geneer ik me niet voor? De zin in een koude pils dringt zich dan altijd op, om de gêne weg te kunnen spoelen. Gewoon doorbijten en hopen dat de dag gauw ten einde komt. Gelukkig is mijn dochter niet bang voor geiten, zodat ik geen hysterisch kind hoef te kalmeren. Ze schrikt daarentegen wel steeds van de voorbijrazende metro; de wereld is nu eenmaal niet perfect en eenieder draagt zijn kruis.

Na een uur van geiten en konijnen aaien, tokken als een kip, Peggy bewonderen die biggetjes in de buik heeft zoals mama een zusje in de buik heeft, was ik het spuugzat. Daar had mijn dochter geen boodschap aan, want die moest nog op de wipkip en een paar honderd keer van de glijbaan. Uit verveling struinde ik wat rond. Uiteraard hield ik een oogje op mijn dochter. Ik moest er niet aan denken dat ik haar kwijtraakte. Dan had ik vanavond vast en zeker de kinderbescherming over de vloer en ik vind het eveneens gênant als onbekenden me laveloos op de bank aantreffen.

Op het dak van een van de konijnenhokken was een perkje met vetplantjes aangelegd. Het begeleidend bordje legde uit dat een groen dak beter was voor het milieu, omdat het in de winter beter isoleert tegen de koude en in de zomer meer verkoeling biedt. Daarbij nemen vetplantjes veel water op, zodat de riolering niet overbelast raakt. Ik vond de vetplantjes er mooi uitzien. Dat hadden die plantjes dan weer voor op de mens. Vetmensjes vind ik nooit aantrekkelijk, terwijl de vetplantjes er zelfs appetijtelijk uitzagen. Ik kreeg er honger van, maar dat kon ook komen door het slaapgebrek. Slapeloosheid zorgt voor een tekort aan het hormoon leptine, hierdoor krijgt men erge trek in koolhydraten wat obesitas kan veroorzaken. Kortom: de slapeloosheid zorgt ervoor dat ik zelf een onappetijtelijk vetmensje wordt.

(Voor de mensen die het interesseert: in bovenstaande alinea van 134 woorden heb ik vier keer het woord 'vetplantjes' gebruikt. Dat is een unieke prestatie in de Nederlandse letteren. Wat maar weer eens bewijst dat er niet veel talent nodig is om iets te presteren in de Nederlandse letteren, al wisten we dat natuurlijk allang dankzij de misbaksels van Kluun en Heleen van Royen, die zich arrogant de grootste trog uit de kinderboerderij van de literatuur hebben toegeëigend, omdat het publiek nu eenmaal beesten adoreert die een kunstje kunnen. Nou jongen, wat zijn we weer de knorrepot aan het uithangen.)

Zoals gebruikelijk was er geen enkele moeder die met mij een praatje aanknoopte, terwijl ze onderling de grootste lol schenen te hebben. Met de belofte dat ik pannenkoeken zou gaan bakken wist ik mijn dochter eindelijk te paaien om het keutelveld te verlaten.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel