Mijn vader heeft nooit een buikje gehad

25-4-2013 13:28

Door Daniël Dee

Mijn vader vroeg mij om de software te installeren op zijn nieuwe pc en omdat hij mij verwekt heeft voelde ik me verplicht om aan dat verzoek gehoor te geven. Dus na een paar uur kutten en de computer heropstarten, waren uiteindelijk alle programma's geïnstalleerd, waarvan mijn vader waarschijnlijk nog niet eens tien procent zou gebruiken.

Mijn vader vroeg: 'Wil je wat drinken? Ik heb bier of thee.'

'Doe maar bier,' zei ik en stond op. 'Van thee krijg je luizen.'

'Krijg jij nou zo'n buikje?' vroeg mijn vader.

Ik liep rood aan van schaamte en frustratie, maar het was waar. Ik leid een zittend bestaan, waarbij ik ook nog eens te veel eet en drink. Mijn vader heeft nooit een buikje gehad. Hij is altijd al sterker en fitter geweest dan ik ooit zal zijn. Ja, nu kan ik hem hebben, maar hij is bejaard en met twee knie-operaties niet meer zo goed ter been, dus dat is niet eerlijk. Het blijkt sowieso dat mijn generatie veel ongezonder leeft dan de generatie van mijn vader. Mijn generatie leeft simpelweg te decadent. Wij zijn lapschwanzen, zonder enige vorm van ambitie. Zo wordt het natuurlijk ondoenlijk om het in de ogen van mijn vader ooit goed te doen. Gelukkig ben ik al zo bedorven dat het me niet eens meer interesseert. Die babyboomers zijn daarbij toch niet tevreden te stellen.

Desalniettemin zei ik met een zekere verslagenheid: 'Laat dat bier maar zitten. Doe toch maar een thee. Zonder suiker.'

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel