Een onhoudbare oervloed

31-7-2013 11:24

Door Daniël Dee

Ik zie zelf ook wel dat alle mensen op aarde slecht zijn; dat alles wat ze uitdenken steeds even slecht is en dat door hen de aarde vol onrecht is. Maar ik ben niet bij machte om de mensen van de aarde weg te vagen, en met de mensen ook het vee, de kruipende dieren en de vogels. Ik zou niet eens weten hoe ik een grote vloed over de aarde moet laten komen, een watermassa die haar zal overspoelen, om alles onder de hemel waarin levensadem is te vernietigen. Hoe breken alle bronnen van de machtige oervloed open en hoe worden alle sluizen van de hemel opengezet?
Zo stuiterde mijn gedachte, terwijl ik slaperig op de rand van het bad zat en verlangde naar koffie. Een paar tellen daarvoor was ik opgestaan met een welgemeend 'godver'. Nu keek ik naar een mensje dat haar darmen leegde in een blauw potje. En ik rook het ook. Het standaard ochtendritueel. Als ik even waag om niet te kijken, dan roept ze dwingend: 'Papa kijk: poep.' Dan knik ik en brom ik: 'Ja, ik zie het wel.' Ik kijk allang niet meer op van de hoeveelheid fecaliën die uit zo'n klein lijfje geperst kunnen worden. De lust om ook maar iets te ondernemen is dan reeds voorgoed verpest voor de rest van de dag. Het mensje babbelt onverstoorbaar verder. Haar statements zijn allemaal open deuren. 'Koffie is niet voor kinderen, alleen voor grote mensen. Ik ben groter dan mijn zusje. Jouw baard groeit net als de bloemetjes. Poep kun je niet eten, dan word je ziek. Als ik vier ben ga ik naar de basisschool. Nee is nee en ja is ja, dat is logica. Hé, dat rijmt. Meisjes zijn zijen. Ik heb een jurk met blote schouders, jij lekker niet. Wij zijn toch wel lief op elkaar, poepie kerkklok?' En Zo Voort. Een onhoudbare oervloed aan loze zinnetjes.
Buiten regende het, zag ik nadat ik een paar billen grondig had geveegd, maar niet hard genoeg om indruk op me te maken.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel