Bij het overlijden van Bernlef

30-10-2012 12:55

Door Daniël Dee

Gisteren is de schrijver Bernlef op vijfenzeventigjarige leeftijd overleden, dat zal niemand zijn ontgaan. De roman Hersenschimmen bleef uiteraard niet ongenoemd, maar tot zijn beste werk behoren de bundels Bermtoerisme en De schoenen van de dirigent, ook de essays en reisverhalen gebundeld in Tegenliggers (portretten en ontmoetingen) zijn kleine pareltjes, met als hoogtepunt het verslag van een Nederlandse delegatie dichters die door de VS toeren en waarin J.A. Deelder een humoristische glansrol speelt.
De eerste keer dat ik Bernlef zag, noemde hij zichzelf nog J. Bernlef. Het was buiten aan de Achterhaven in Historisch Delfshaven, in het kader van weet ik veel wat; vast iets met literatuur en schrijvers, ergens aan het eind van de twintigste eeuw. Bernlef werd aangekondigd door Maria Heiden, toen nog eigenares van boekhandel Van Gennep, die hem steevast Hendrik Jan Marsman noemde (zijn echte naam), of eigenlijk alleen zijn voornaam noemde, als om te benadrukken dat zij de grote schrijver echt wel kende, zelfs bevriend met hem was. Ik geloof niet dat ze met haar introductie van Bernlef meer publiek wist te trekken.  
Nu ik er nog eens over nadenk, zou het ook kunnen zijn dat Maria Heiden niet Bernlef aankondigde maar juist K. Schippers; in het kader waarvan blijft hoe dan ook in nevelen gehuld. Nee, het was toch Bernlef, maar was het wel Maria Heiden die presenteerde?

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel