Alle dingen zijn schitterend

29-11-2012 10:51

Door Daniël Dee

De nieuwe roman van Alex Boogers Alle dingen zijn schitterend is gisteren gepresenteerd in Amsterdam. Ik was uitgenodigd voor de presentatie, maar ik was helaas verhinderd. Wel verkeerde ik in de gelukkige omstandigheid om de roman alvast te mogen lezen. Ik schrijf 'gelukkig', want ik ben al jaren een groot bewonderaar van Boogers' werk. En ook deze roman stelt allerminst teleur.
In Alle dingen zijn schitterend komen alle thema's, of zo je wilt: obsessies, uit eerdere romans van Boogers aanbod, denk bijvoorbeeld aan: geweld (al dan niet in de ring) versus zelfbeheersing, de ouder-kindrelatie en de zoektocht naar puurheid. Hij geeft ze in zekere zin een definitieve plek binnen zijn oeuvre, al klink ik nu misschien iets te hoogdravend. De vraag waar hij het in een volgende roman over moet gaan hebben, kwam in ieder geval bij me op.
Het verhaal gaat over twee jonge vaders, Arthur Rauwman en Remy van de Sand. Zij kennen elkaar niet, maar door het noodlot dat hun gezinnen treft worden hun levens voorgoed met elkaar verbonden. Meer kan en wil ik er nu niet over zeggen, want dan zou ik te veel verraden.
Het fragmentarische verhaal, dat vanuit verschillende perspectieven wordt verteld, van oma's tot pubermeisjes en van jonge moeders tot rechercheurs, zit het huidige tijdsgewricht op de huid, zonder dat het godzijdank alleen maar over de waan van de dag gaat. Alex Boogers stelt in zijn roman de existentiële vraag hoe wij als moderne samenleving nog oprecht kunnen leven; hoe wij om moeten gaan met het noodlot, maar ook hoe wij ons geluk nog kunnen accepteren. Hij geeft de gewone boerenlul, zoals u en ik, een stem. Dat feit alleen al is praktisch een unicum in de Nederlandse literatuur.
Wie meer wil weten over Alle dingen zijn schitterend van Alex Boogers moet vanavond naar Theater Walhalla komen. Ik ga hem dan namelijk uitgebreid interviewen over deze schitterende roman.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel