Stadswandelen

25-6-2013 10:46

Door Stefan van Hoek

Voor een geboren Rotterdamse spreekt ze behoorlijk ABN. Ik vraag me af of haar dictie voortkomt uit compensatiedrang. Zoals mijn vriendin A. uit Amsterdam geaffecteerd spreekt om haar afkomst te verdoezelen. A.'s ouders praten plat Rotterdams. Zelf heeft A. niet slechts haar uitspraak veranderd, maar ook alhiero als woonplaats ingeruild voor aldaaro. Puur uit gemakzucht, naar mijn mening. In de hoofdstad gaan wonen en je leven een beetje uit laten kabbelen, wie kan het niet? 

 

Maar goed. Het gaat nu over iemand anders. De bezoekster – laat ik haar B. noemen, dat is alfabetisch logisch en ook nog eens de beginletter van 'bezoekster' – vertelt dat ze tegenwoordig stadswandelingen maakt. Ze kan het niet opbrengen altijd maar naar de sportschool te gaan en zo komt ze toch aan haar lichaamsbeweging.

  

Zelf kan ik het niet opbrengen om thuis op mijn fitnessapparaat te gaan staan. Bovendien hangt mijn handdoek daar al aan te drogen. En aangezien ik geen fiets meer bezit en ook geen OV-kaart meer, heb ik me aangewend ongeveer alles lopend te doen. Lopend naar de markt, naar de grootgrutter, naar oma Proppie om mijn was te brengen en lopend naar De Hofpoort om aldaar op de Dag van de Architectuur te gaan zitten bloggen, er ter plaatse achterkomen dat het de bedoeling was dat ik mijn eigen laptop zou meenemen, lopend terug naar huis, met laptop lopend weer terug naar De Hofpoort, aan het eind van de middag vanaf de drieëntwintigste verdieping lopend de trap af naar de begane grond en weer lopend terug naar mijn grot.

 

Een hele stadswandeling, al met al. Die term had ik er tot voor vandaag echter nog niet aan verbonden.

 

Dit blog werd besteld door Edith Kwakernaak, die ons als sleutelwoord 'Stadswandelen' opgaf

Rubriek Bestel je eigen blog

Stefan van Hoek

Hij werd geboren en groeide op in de hoofdstad van de provincie Zeeland. Na het afronden van zijn atheneum-opleiding verhuisde hij naar Rotterdam om verder te schaven aan zijn mens...

Bekijk profiel