Boksen

27-6-2013 13:51

Door Hans van Willigenburg

Rotterdammers houden van klootzakken. Dat was vroeger zo en, misschien, is dat nog steeds een beetje zo.

 

Hoezeer we de nieuwe Feyenoord-spits Graziano Pellè ook in onze harten gesloten hebben, pas écht legendarisch zal hij worden wanneer hij een Ajacied buiten het zicht van de scheidsrechter een knietje geeft, of een elleboogje, of een fluim in het gezicht spuwt. Zo’n actie zou de liefde van de Rotterdammers voor hun veel scorende goaltjesdief verder aanwakkeren – zoveel is zeker.

 

Ook Jules Deelder beantwoordt aan het klassieke profiel van de klootzak. Nooit maakt hij de indruk dat hij het allemaal voor iets of iemand anders doet dan zichzelf. Dichten, optreden, reclame maken: álles staat in dienst van de meerdere glorie en de groeiende omzet van Deelder BV. Dát is helder! En daar houden de meeste Rotterdammers – nog steeds – van: lékker helder. Geen gezeik.

 

En wat dacht je van de man die jarenlang de thuiswedstrijden van Feyenoord voor RTV Rijnmond versloeg, alles wat uit 020 kwam tot de grond toe afzeek en elke langswippende artiest in zijn programma wist te schofferen met een eindeloze reeks  schuine moppen? Hij, Hans van Vliet, lapte elke vorm van goede smaak aan zijn laars en...? Was de héld van 'tout Rotterdam'! 

 

Met afstand de grootste klootzak die Rotterdam ooit heeft gekend, is de legendarische en bijkans verafgoodde bokser Bep van Klaveren. Zelf heb ik me nooit zo verdiept in de man, maar een goede vriend die veel weet over Rotterdam en over een ijzeren geheugen beschikt, verzekerde mij dat Van Klaveren naast de boksring de overtreffende trap van gewetenloosheid en schofterigheid was. In al die Rotterdamse hommages, docu’s en portretten over ‘de bokslegende’ wordt daar opvallend luchtig overheen gestapt.

 

Misschien is het idee dat wanneer je gaat boksen je sowieso enige aanleg moet hebben om een klootzak te zijn, want genoeg venijn dient te bezitten om iemand neer te slaan tot hij niet meer opstaat.

 

Toch houd ik het nog even vol: dat Rotterdammers relatief innig van klootzakken houden. Zeker in verhouding tot Hagenezen, Amsterdammers en Utrechters.

Daarom zal Aboutaleb, hoe goed en integer ook, nooit werkelijk ‘aarden’ in deze stad.

 

Te weinig klootzak.

 

Dit blog werd besteld door twee bezoekers die als e-mail adres ihpoudem@knmg.nl achterlieten; zij gaven als sleutelwoord ‘boksen’ op. 

 

Afbeelding / www.dekunstclub.nl

Rubriek Bestel je eigen blog

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel