Een palet aan participatiemogelijkheden?!

28-11-2012 15:53

Door Boudewijn Pothoven

Gemeentelijke communicatie is 'structuurloze poeha'

 

Geachte heer Aboutaleb,

 

Ik was dolblij toen ik begin november een brief in de bus kreeg over het afschaffen van de deelgemeentes in Rotterdam. Wat een goed idee leek me dat! Gewoon die hele bestuurslaag wegsnijden en alles vanaf de Coolsingel regelen. Zo groot is Rotterdam nou ook weer niet, dus dat moet makkelijk kunnen.

 

Ik bezocht de site waarnaar de brief verwees en voelde mijn enthousiasme al snel wegsijpelen. Het afschaffen van de bestuurslaag bleek niet tot de opties te behoren. Balen. Ik bleek te mogen kiezen tussen twee nieuwe manieren waarop het lokale bestuur kan worden ingericht. De opties werden toegelicht in twee filmpjes van drie minuten. Ik besloot ze achter elkaar te kijken, maar heb uit zelfbescherming het tweede filmpje halverwege moeten uitzetten. Ik was bang dat ik mijn eigen ogen zou uitkrabben. Wat een drama!

 

Voordat ik verder ga, wil ik even vaststellen voor welk publiek de filmpjes volgens mij bedoeld (zouden moeten) zijn: de Rotterdamse uitvoering van Henk en Ingrid. Zeg maar John en Anita. Mensen die ’s ochtends hun mouwen opstropen en aan de slag gaan. Mensen die zich identificeren met de leus geen woorden maar daden. Mensen voor wie Willem van Hanegem en Jules Deelder helden zijn, omdat zij dezelfde taal spreken. De Beurstraverse noemen ze Koopgoot en Santa Claus wordt Kabouter Buttplug. Dát zijn de mensen die na het zien van die twee filmpjes moeten snappen welke keuze ze hebben.

 

Ik kan u beloven dat John en Anita helemaal niets van de filmpjes hebben begrepen. En dat ligt niet aan John en Anita. Er was gewoon geen touw aan vast te knopen. Een voorbeeld uit filmpje twee om de omslachtigheid te illustreren: ‘Binnen dit model staat deelnemen en invloed uitoefenen centraal. De Rotterdammers geven zelf invulling aan hun leven en leefomgeving. Om die reden krijgen zij ook de ruimte om zelf vorm te geven aan het gebiedsplan voor hun wijk. Iedere Rotterdammer krijgt een palet aan participatiemogelijkheden. Dit betekent dat er een grote variëteit aan mogelijkheden om mee te doen en invloed uit te oefenen.’

 

Nou schiet mij maar lek. Wat is nou de informatiewaarde van deze tekst? Wat hebben we geleerd? Helemaal niets. En zo gaat het maar door. Het is structuurloze poeha. Aaneenschakelingen van holle terminologie. Is dit echt het beste wat het Rotterdamse bestuur kon bedenken? Kennen jullie de burgers dan zo slecht? Ik geef u op een blaadje dat er geen hond gaat stemmen. Ten eerste omdat het ze niet interesseert, ten tweede omdat ze er niets van begrijpen. Zo’n palet aan participatiemogelijkheden is vast goed bedoeld, maar op deze manier zult u er niet veel mensen voor enthousiast krijgen. Mij in ieder geval niet.

 

Groeten,

Boudewijn.

Rubriek Beste Ahmed...

Boudewijn Pothoven

Boudewijn Pothoven (Rotterdam, 1984) studeerde Geschiedenis en Media&Journalistiek aan de EUR. Doordeweeks schrijft hij boeken en in het weekend brieven. Tot zijn interesses be...

Bekijk profiel